Obrázek k článku GLOSA: Nová éra? Spíš rozcvička. Mirai představili první singl z chystané desky
| Jarda Konáš | Kubo Krížo

GLOSA: Nová éra? Spíš rozcvička. Mirai představili první singl z chystané desky

Jedna z komerčně nejúspěšnějších tuzemských kapel se rozhodla znít jinak. Podařil se jí posun nebo přešlapuje na místě?

Mirai podle svých slov plánují zkraje příštího roku s novou deskou odstartovat i novou éru. Singl dopis je první ochutnávka a můžeme to odkývat – tohle jsou opravdu jiní Mirai, než jak je známe.

Vlastně to vůbec kapelu nepřipomíná. Jako kdyby si tady Mirai Navrátil hrál doma s pady a pak to jen předal producentovi, kterým byl opět  Ondřej Fiedler neboli fiedlerski, k vyžehlení. Ale vlastně proč ne? I slavnější popové kapely se přesunuly k elektronickým experimentům a občas z toho, jako třeba v případě Coldplay, vylezly výtečné nahrávky.

Jenže Dopis není zas takový experiment, naopak. Je to ukázkový popový singl tak, jak to dnes frčí. Nasadí tempo a jede, posluchače mírně rozhoupe, dvě a půl minuty a nazdar. Kdyby skladbu zpíval třeba Sofian Medjmedj nebo Ben Cristovao, znělo by to úplně stejně, až tak univerzální je to píseň. Dost tomu pomáhá sám Mirai Navrátil, který se oběma zmíněným pánům svým zpěvem tak trochu pověsil na kšandy. A samozřejmě to vkládání anglických obratů do českých textů, nad tím dnes už taky řada posluchačů jen pokrčí rameny, protože se z hravého nápadu stává ohraná rutina.

„Jsem za tu spolupráci a fresh mladý přístup moc rád,“ říká Mirai o režii , které se poprvé ujal Ondra Silný

Mirai nelze upřít snaha o vývoj, přišli se singlem, jaký jsme od nich ještě nikdy neslyšeli. Jenže se víceméně jen přesunuli z jednoho popíkového standardu do druhého. Jdou na jistotu, pořád hrají pro tu svou cílovku, jen to tentokrát pojali jinak. Samozřejmě těžko soudit z jednoho singlu, je třeba počkat si na celou desku, ale Dopis zatím místo nové éry připomíná spíš protažení nohou před vyběhnutím. Uvidíme, kudy nakonec Mirai poběží, snad se nebudou motat v kruhu. 

V listopadu se každopádně kapela bude s fanoušky potkávat na koncertech, které startují v Ostravě a vyvrcholí koncertem v O2 areně.