Obrázek k článku GLOSA: Osm minut zírání do černého světla. Metallica vzpomíná na mládí
| Dominik Tomášek, Foto: Tim Saccenti

GLOSA: Osm minut zírání do černého světla. Metallica vzpomíná na mládí

Pár dní před vydáním nového alba se Metallica připomíná ještě jedním singlem. Titulní skladba 72 Seasons je výrazně svižnější než první tři ochutnávky z chystané desky.

Rychlé kytarové riffy, jedno sólo za druhým, ikonický hlas Jamese Hetfielda, ale i bicí uhánějí vpřed v rychlejším tempu. Zní to povědomě a je to tak. Novinka bohužel nepřináší nic nového, ale přesto mi ze všech singlů, které metaloví velikáni dosud vypustili, přijde nejlepší.

Když jsem si ten singl pustil poprvé, ihned se mi vybavily songy jako Hit The Lights nebo například Whiplash z prvního alba Kill 'Em All. Skladba má trochu pomalejší začátek, který se v padesáté vteřině změní na drnčivý a rychlý riff doprovázený chytlavými bubny. Samozřejmě se zde objevuje i požehnaně kvílejících sól Kirka Hammeta.

Celý song tak opět pohání nostalgická vlna. Singl od rozjezdu téměř nezpomaluje a solidně nakopává ušní bubínky. James Hetfield tentokrát přichází s dost ponurými texty, jako „Zírám do černého světla o nekončící půlnoci“ nebo „Žádná šance před začátkem tohohle života“.

Ačkoliv nejde o vysloveně slabou skladbu, obavy fanoušků, kteří ještě od kapely čekají něco nového, se s každým dalším singlem naplňují. Metallica zatím vydává přesně to, co už jsme od ní slyšeli několikrát. Velmi podobné riffy, Larsovy jednoduché bicí a sóla plná wah-wah pedálu Kirka Hammetta. Sám za sebe doufám, že zbytek alba přinese i něco jiného, víc překvapivého.

Ale ruku na srdce. Osobně se mi vlastně nový singl líbí, i když to samé od Metalliky dostáváme už 40 let. Možná je jen trochu zbytečně dlouhý, ostatně jako předchozí ochutnávky z alba. Na druhou stranu se jedná o skladbu reflektující 72 odžitých sezón, odkazuje na prvních osmnáct let života člověka. Text je o všemožných těžkostech, které dospívání provázejí. Takže možná je nakonec div, že se to všechno do osmi minut vešlo.

Pořád věřím, že Metallica toho dokáže nabídnout mnohem více, než nyní předvádí. Akorát radši hraje na jistotu. Po tom, co už jsme slyšeli, nemůžu říct, že se na nové album vysloveně těším, ale rozhodně jsem na něj zvědavý.

Čtyři singly z alba, které vychází už 14. dubna, už přinesly více než 21 minut muziky. Dohromady Metallica nabídne dvanáct písní a stopáž 77 minut. Tak schválně, jak to dopadne.