Obrázek k článku GLOSA: Lucie Bílá má své kvality, ale textař si vzal zřejmě dovolenou
| Jarda Konáš | Foto: Kateřina Nováková

GLOSA: Lucie Bílá má své kvality, ale textař si vzal zřejmě dovolenou

Nová píseň Lucie Bíle nese název Nebudu se držet zpátky. K jejímu pochopení je ale třeba se vcítit do zpěvaččiných fanoušků.

Co se popularity zpěvaček týče, v Česku byly dlouho za největší hvězdy Lucie Bílá a Helena Vondráčková. Dnes už to neplatí, tuzemský pop má nové celebrity, ale obě dámy zůstaly doposud v obecném povědomí, a to i u lidí, kteří se o muziku moc nezajímají. Kromě srozumitelného popu za to může samozřejmě i bulvár, přes nějž si Bílá s Vondráčkovou našly cestu k posluchačům i do těch nejzapadlejších vesnic v pohraničí.

Je důležité mít to na paměti, protože zatímco vztah bulváru s Vondráčkovou (resp. jejím manželem) je nekonečným zdrojem vtipů, Lucie Bílá dokázala ve svých fanoušcích vzbudit pocit vzájemnosti. Prožívají s ní její radosti i strasti, berou to tak, že „Lucka je jejich“. Tomu jde zpěvačka sama naproti tím, že nedělá žádné velké umění, zpívá zkrátka líbivé písničky s texty srozumitelnými naprosto každému. O partnerských příkořích, občas o bolavých rozchodech či samotě, a často pak o energii vlítnout do dalšího vztahu v duchu hesla, že láska kvete v každém věku. Tomu rozumí naprosto každý.

Singl Nebudu se držet zpátky, který pro Bílou napsala Patricie Fuxová z kapely Vesna, v tomto ohledu nijak nevybočuje z dlouhé řady zpěvaččiných písní. Bílá posté pěje o tom, jak do toho chce vlítnou a užít si společné chvíle, a pomáhá si bohužel občas rutinními rýmy. „Nechci v koutě stát / a ráno litovat / že jsme životem / zapomněli protancovat“, to opravdu není žádná vysoká textařina. Na druhou stranu, pokud si kladete za cíl, aby vaši hudbu pochopil i ten poslední posluchač v republice, tak pak ano, takhle se to dá dělat.

Zatímco text je u Bílé tedy předvídatelný a zpívá si tu svou klasiku, po hudební stránce singl Nebudu se držet zpátky nad jejím repertoárem vyniká, rozhodně nad nahrávkami z posledních let. Je to živé, roztančené, chytlavé, má to ideální stopáž. Ukázková rádiovka, u níž si posluchači budou cestou z práce bubnovat prsty do volantu. Blíží se doba vánočních večírků a tohle je přesně ten typ skladby, pro kterou si přiopilé fanynky budou na firemním večírku chodit k dýdžejovi, aby si na to pak společně trsly. Protože Lucce rozumí a chtějí se aspoň na tom parketu zaradovat s ní.

Proto je Nebudu se držet zpátky dobrý singl. Je to správně napsaná popovka zapamatovatelná na první poslech, a těm, jimž je určená, tedy fanouškům Lucie Bílé, udělá radost. Ostatní nad tím můžou mávnout rukou, tak jako mávají rukou nad dalším singlem Ztraceného či Chinaski. Ale z řemeslného hlediska je to zkrátka dobře udělaný mainstream.