Obrázek k článku GLOSA: Odporná žiletka. Machine Gun Kelly stvořil nejošklivější kytaru všech dob
| Lukáš Rešl | Foto: Chuff Media

GLOSA: Odporná žiletka. Machine Gun Kelly stvořil nejošklivější kytaru všech dob

O pořádný rozruch se postaral americký výrobce kytarových nástrojů a příslušenství Schecter, když sdílel fotografie nového signature modelu Machine Gun Kelly Razor Blade. Reakce se vesměs shodují: kytara ve tvaru žiletky je vskutku nevkusnou záležitostí.

Kytarovým fajnšmekrům se při pohledu na nový model rappera Machine Guna Kellyho zřejmě musí převracet žaludek. V podstatě ihned po uvedení na trh se pod příspěvkem firmy Schecter na sociální síti Instagram spustila masivní vlna negativních komentářů.

Značná část komentářů přirovnávala design ke „komediální kytarové značce Chibson”. Jiní uvedli, že nemohou uvěřit, že tomu dala společnost Schecter zelenou. Mezi nahněvanými komentujícími se objevil i hudebník, kytarista a známý youtuber Rudy Ayoub, podle kterého se jedná o tu „nejhnusnější věc, jakou kdy v životě viděl.“ V čem je ale vlastně nový model s neortodoxním vzhledem tak odpudivý?

Machine Gun Kelly Razor Blade je kytarou vyrobenou z masivního kusu lipového dřeva, který je vyřezán do tvaru čepele. Tělo kytary pokrývá kovový scratchplate, přičemž kovově-stříbrnou barvou je nalakována i hlava kytary. Nástroj tak z dálky působí, jako by byl vyroben z masivního kusu kovu. To možná na hudební analfabety a nárazové návštěvníky hudebních akcí nemusí působit tak příšerně, ale zkušený kytarák by takový nástroj s chutí roztřískal někde na koncertu ve stylu Paula Stanleyho z legendárních Kissáků.

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Schecter Guitar Research (@schecterguitarsofficial)

Snad ještě horší než samotný design je prosté vybavení nástroje. Kytara je osazena pouze jedním snímačem, jedním ovladačem hlasitosti a jedním přepínačem kill switch. Bez dalšího a složitého popisování nástrojové specifikace by se dalo říct, že takhle kytara i méně zkušené hráče opravdu příliš neuspokojí. A vlastně moc nerozumím tomu, proč takový nástroj firma zahrnuje do svého bohatého portfolia. Prodávat ji chce za 1 499 dolarů, což v přepočtu činí necelých 34 tisíc korun. 

Osobně jsem značku Schecter vždy vnímal jako osvědčeného výrobce kvalitních nástrojů, ale po tomhle, dle mého názoru, vyloženě komerčním faux pas se domnívám, že jejich status v očích kytarových nadšenců klesne. Navíc módní styl Machine Gun Kellyho je dost křiklavý a kdo ví, co nás ještě v rámci této kolaborace čeká. Třeba kytara ve tvaru růžových kalhotek? Kdo ví, stát se může cokoliv.