Obrázek k článku Mezi rappery zuří boj: Kdo je víc Maxim Turbulenc? Kapitán Demo nebo Nik Tendo?
| Dód | Foto: Milion+ Entertainment, Tomáš Vrana, Warner Music, koláž ŠH

Mezi rappery zuří boj: Kdo je víc Maxim Turbulenc? Kapitán Demo nebo Nik Tendo?

Spor mezi rappery nejúspěšnějšího českého hiphopového labelu Milion+ a hudebníkem Jiřím Burianem, který na pole „rap-game“ vstupuje již několik let pod parodickým alter egem Kapitán Demo, eskaluje.

Aktuální "beef" začal na benzinové pumpě. Setkání popsal Burian v podcastu Protiproudu s humorem sobě vlastním. Když coby Kapitán Demo se svou crew vylezli na benzínce ze zlatého Mercedesu, potkali Nik Tenda, který je přirovnal k Maxim Turbulenc. To v kontextu české hudební scény nelze chápat jinak než pejorativně. "Nechápou, že pro nás jsou Maxim Turbulenc oni," glosoval následně v podcastu zprvnu nevinné setkání Burian. Když následně adoroval sám sebe prohlášením o tom, že dotčení rappeři nemohou vědět, co on sám všechno dokázal a udělal, oheň byl na střeše. 

Pohotové reakce jak od Nik Tenda, tak od hlavní tváře labelu Milion+ Yzomandiase, na sebe nenechaly dlouho čekat. Yzo ve velmi přímé odpovědi skrz video na Instagramu shrnul svoje pocity: Parodie má být sranda, ale to, co dělá Jiří Burian se svým alter egem, je jen hanba. "Parodie, to je prdel. Ale to, co předvádíš ty, to je ostuda a těžkej nevkus," vzkázal Yzomandias. 

Yzomandias na Instagramu.

 

 

 

Antipatie mezi oběma stranami je dlouhodobá. Zatímco čeští rappeři Dema nenávidí. Pro Dema jsou čeští rappeři vyčerpaní. „Nejvíc mi vadí témata. Přijde mi, že je to pořád dokola. Je to dvacet slov, která se opakují pořád dokola: Cash, čůza, máma, ulice, značky, crew, bratři, většinou je tam dick. Prostě pořád dokola,“ řekl Burian nedávno v podcastu Headliner CZ.

Burian a Milion+ reprezentují zcela odlišné světy. Ať už jsou osobní vztahy těchto dvou velmi výrazných jmen na scéně jakékoliv, či je v celém beefu zakopán pes někde jinde, vybublal tak na povrch dlouhodobý spor o to, co je a není rap vlastně i o to, kdo jak chápe parodii a srandu.

Tvrdé jádro tuzemské rapové scény a její příznivci mají jasno: Burian se za posledních deset let stal parodií na sebe samého. A jeho nejnovější rozhovor zapůsobil jako rozbuška. Kapitán Demo zatím nechal Yzomandiasův diss bez odpovědi. Jisté je, že největším trestem pro všechny by v tuto chvíli bylo, kdyby se diss track rozhodli natočit skuteční Maxim Turbulenc. 

Nik Tendo na Instagramu.