Obrázek k článku GLOSA: Axlovi to zpívá, i tak zní Guns N‘ Roses v novince jako lepší tancovačka
| Jarda Konáš | FOTO: Profimedia

GLOSA: Axlovi to zpívá, i tak zní Guns N‘ Roses v novince jako lepší tancovačka

Americké rockové legendy Guns N‘ Roses se sice vrátily na pódia už před řadou let, s novou muzikou ale stále nespěchají. I nový singl Perhaps je archivní záležitost z dob Chinese Democracy.

Píseň vznikla už v éře desky z roku 2008. Původní hrubé demo dokonce mezi fanoušky koluje už roky. Singl tak nejde brát jako nový autorský výraz trojice Axl Rose, Slash a Duff McKagan, maximálně tak vypovídá o tom, jestli to pánům pořád hraje.

Inu, hraje, to se nedá upřít. Axlovi to dokonce i zpívá! Podobné dramatické střední tempo slyšíme na kdejaké tancovačce, hodnotu nad ni navyšuje především pevný klávesový základ a na to se postupně nabalující kapela, která v refrénech vygraduje do typického „Gánovského“ stadionového rocku. Není to nic extra, ale také to od kapely není žádné ošizené zboží.

Hit z toho nebude, to by asi jinak muzikanti neměli píseň patnáct let v šuplíku. Ale jako ukázka toho, jaký zvuk ze sebe teď a tady Guns N‘ Roses umí ve studiu pořád vymáčknout, to ke spokojenosti fanoušků bude bohatě stačit.

V jednom prvku je však Perhaps přecijen zajímavá, a sice v textu. Axl je nečekaně kajícný, ve svých slovech jako kdyby se kriticky ohlížel do minulosti za svým chováním. Komu ta slova směřuje? Fanouškům? Spoluhráčům, se kterými se konečně zase sešel v jedné kapele? Těžko říct, nicméně ten rockerský fakáč mu stejně zůstal, když ve vygradovaných pasážích nazve adresáta textu šmelící děvkou a zpívá: „Jsi v tom sám, jsi v tom sám.“ Nebo sama?

Kajícník či ne, nakonec je to ten starý dobrý Axl. Perhaps je vlastně fajn singl. Není to žádný zázrak ve srovnání s tím, co Guns N‘ Roses natočili dřív, ale jako důkaz, že se tahle rocková lokomotiva zase ve studiu může solidně rozjet, to postačí. Jen by to ovšem chtělo nějakou skutečně novou tvorbu, vytahovat dokola šuplíkovky a stará béčka bude brzy působit jako nouzovka. Už teď víme, že i další singl bude skladba opět z éry Chinese Democracy - kapela oznámila, že jako B strana singlu Perhaps vyjde 27. října skladba The General.