Obrázek k článku GLOSA: Kabát viděl kdeco, i kozla se modlit. Vyzývá ke svobodě myšlení
| Josef Vlček | Foto: Ondřej Pýcha

GLOSA: Kabát viděl kdeco, i kozla se modlit. Vyzývá ke svobodě myšlení

Na podporu svého podzimního turné přišel Kabát s klipem Oni k písni z alba El Presidento. Z hudebního hlediska je to typická kabátovina, která má ve své podstatě blízko ke country, jen je překryta rockovým obalem. To známe už od dob Colorada. Shodou okolností čtrnáct dní předtím přišel Marpo s písní Férovej chlap, rapem také na countryovém základě.

Může to být samozřejmě náhoda, vždyť česká scéna sedmdesátých až devadesátých let jako jedna z mála evropských kultur absorbovala do svého portfolia country music. Obě písně jsou hodně odlišné i svými náměty, ale v obou zaznívá jeden vzdálený společný tón: Buď svůj, buď slušný člověk, který žije svůj poctivý, nezmanipulovaný a nezmanipulovatelný život.

V případě Kabátu nás čeká hned na začátku alegorie – na cestách kočárem, čili na cestě životem, „jen kočí sprostě nadává.“ Kdo je ten kočí – představitel těch na dole, vlastníků svých zbabraných životů, naštvaně práskajících bičem a hledajících neurčitého viníka? Anebo ten, kdo vede kočár, tedy leadeři společnosti, politici, různé vipky nebo kdokoli další, kdo má vliv? V téhle možné dvojkolejnosti příběhu dávám přednost spíš druhé verzi, protože „kdo svírá bič, ten pravdu má“.

Komu laje kočí, na koho SVÁDÍ svůj/náš podělaný život, „svou pleš, ztracenou lásku“? Jsou to ONI. A tady je jádro písně: kdo jsou ONI? Na to ale textař neodpovídá. Naopak, říká, že je vlastně jedno, kdo jsou ONI, jestli jde o politiky nebo o šiřitele frustrovaných a blbých keců z Facebooku: „Za pouhý léta jen věřím tomu, co znám.“

Jaké je poselství této písně? Nenech si ve věku sociálních sítí a všemožného politického a obchodního marketingu od nikoho dělat na hlavu! Nenech si nic nakecat, věř jen sám sobě! Jeď si po svým!

Tohle je samozřejmě zjednodušený výklad a nečiní si patent na úplnou správnost. V každém případě to je jeden z jakýchsi skrytých kabátích protestsongů, volajících po svobodě lidského myšlení jako byla jedna z jejich nejlepších pecek Kdoví jestli.

P.S. „Já viděl kdeco, i kozla se modlit,“ toť jeden z nejneobvyklejších písňových veršů poslední doby.