Obrázek k článku GLOSA: Helena Vondráčková znovu oživila Sladké mámení. Jde o dosud nejhorší verzi
| Jarda Konáš | Foto: Profimedia

GLOSA: Helena Vondráčková znovu oživila Sladké mámení. Jde o dosud nejhorší verzi

Jeden z největších zpěvaččiných hitů se recykluje už desítky let. Ani v jednom případě však necítíme snahu překonat originál.

Sladké mámení. Pro někoho krásná melodie a příjemná písnička k tanci, pro někoho nesnesitelný pocukrovaný normalizační pop. A pro nezaujatého posluchače to bude nejspíš jen ukázkový příklad tzv. ždímání hadru, tedy když už se podařil velký hit, pojďme ho vytahovat zas a znova, dokud nám to posluchači žerou.

Poprvé byla skladba nahrána v roce 1983 a do uší se kdejakému Čechoslovákovi vryla díky filmu S tebou mě baví svět. V roce 2001 nazpívala Vondráčková obludnou synťákovou verzi znovu pro album 2002, a teď jsme se dočkali třetí variace. Sladké mámení model 2024 je v produkci Marka Vosse, chlapíka, který už si střihl disko spolupráci s Darou Rolins, které stejným způsobem jako Sladké mámení předělal píseň Arabela, dál má na kontě rádoby moderní popinu s Luckou Vondráčkovou či bizarní electroswing s Dušanem Grúněm (ano, to je ten veterán československé popmusic, který se snažil zachránit si konec kariéry smutně na Šlágr TV). Z toho se dá vytušit, v čem spočívá část Vossovy práce: znovu přiblížit umělce střední a starší generace mladším posluchačům. A jde na to většinou cestou nejmenšího odporu, přitroublou diskoškou.

Nic jiného, než přitroublá diskoška není ani letošní Sladké mámení. Ačkoliv Vondráčková umí pořád zpívat, Voss její hlas prohnal snad všemi modulátory, které ho napadly, a opřel to o plytké tucající podklady bez nápadu. Jedné disko verze už se píseň dočkala, nazpívala ji chorvatská skupina Karma a dlouho jsem si myslel, že hůř už ždímat originál nejde. Omyl. Ve srovnání s letošní verzí byli Karma hotoví inovátoři.

Je jasné, proč tu máme nové Sladké mámení. Ta píseň pořád u velké části posluchačů funguje, a protože se blíží léto, přišel čas vymyslet, jak hit dostat znovu na maloměstské diskotéky, koupaliště a letní parkety. Voss v tomto směru odvedl vlastně dobrou práci, přesně to se po něm chtělo a Vondráčková s producentem si můžou říct, že cíl splnili. Ale už by asi fakt bylo lepší nechat písničku konečně být, protože po všech těch pokusech zůstává nadále jedinou důstojnou verzí originál z roku 1983.