Obrázek k článku GLOSA: Foo Fighters překvapili fanoušky. Spekuluje se, kdo je tajemný nový bubeník
| Jarda Konáš | Foto: Danny Clinch

GLOSA: Foo Fighters překvapili fanoušky. Spekuluje se, kdo je tajemný nový bubeník

Kapela překvapila singlem Rescued a rovnou oznámila novou desku. Vyjde 2. června a bude se jmenovat But Here We Are.

Volně by se dal název přeložit jako „A stejně jsme tady“. Používá se v momentech, kdy dojde k trnitému překonání nečekané situace. Je to jasný signál fanouškům, že smrt bubeníka Taylora Hawkinse hudebníky zasáhla a pořád nosí parťáka v srdci, ale život jde pro kapelu dál.

Rescued jsou typičtí Foos tak, jak je známe. Rázně vygradovaná, zvukově hutná skladba s věčně energickým Grohlem, u kterého má člověk pocit, že ze sebe tu energii tlačí každým pórem. Vlastně je to jejich standard, takový singl mohli klidně vydat před deseti lety nebo i na konci devadesátek a zněl by dost podobně, ne-li stejně.

Jenže není právě tohle přesně ta muzika, kterou fanoušci teď potřebují slyšet? Rescued je definitivním ujištěním, že Foo Fighters se oklepali z nejhoršího a jedou dál. To může ke spokojenosti zatím bohatě stačit.

Tento význam singlu jako kdyby podtrhoval text, který, než se rozjede do poetičtějších obrazů, začíná výmluvně slovy: „Přišlo to bleskově / přišlo to odnikud / stalo se to rychle / a pak to bylo pryč. / Myslíš na to, co já? / Děje se to? / Myslíš na to, co já? / Děje se to.“

Právě to potvrzení z Grohlových úst, že se to fakt děje, je nejspíš nejsilnějším sdělením celého singlu. Protože právě na tohle sdělení fanoušci rok čekali.

Trochu zvláštně působí, že kapela představila singl, oznámila desku, turné…ale pořád nevíme, kdo Hawkinse nakonec nahradil. Odbubnoval si to sám Grohl? Našli nového člena? Proč by jeho jméno tajili? Napadá mě jediné vysvětlení. Tlak na Hawkinsova nástupce by byl enormní. Nejen ze strany kapely, jejíž technický styl rockové lokomotivy asi nejde pochytit během pár týdnů. Tlak budou vyvíjet i média a fanoušci. I kdyby byl novým členem bubenický pánbůh, ještě měsíce a roky ho budou s Hawkinsem srovnávat a nějaký ten ožrala mu nejspíš někde na baru vmete do obličeje, že bez Hawkinse už Foos nejsou to, co kdysi. Ať už bude novým bubeníkem kdokoliv, nebude mít jednoduchou pozici. Ale pokud se ke kapele přidal už ve studiu při práci na But Here We Are, soudě podle Rescued mu to bubnuje sakra dobře.

Letos se v bulvárním deníku The Sun objevila spekulace, že kapelu na turné doplní Matt Cameron z Pearl Jam. Ten to obratem vyvrátil. Nyní zase fanoušci a některá média soudí, že takhle bubnuje Josh Freese, který se zúčastnil vzpomínkových koncert na Taylora Hawkinse. Inu, počkejme a uvidíme. Kdo to nakonec bude, se jistě dozvíme brzy.