Obrázek k článku GLOSA: S dobrou písničkou by Eva Burešová nemusela jen lacině exhibovat
| Daniel Mohr | Foto: Warner Music

GLOSA: S dobrou písničkou by Eva Burešová nemusela jen lacině exhibovat

V nejnovějším klipu Noční nebe aktuální bronzová slavice po hudební stránce stále nedokáže ničím výrazně zaujmout. Zřejmě i proto, že si jako autory svých skladeb vybírá zcela průměrné hudebníky. Tentokrát táhne zpěvačku ke dnu svou neskutečně hloupou skladbou Jakub Lenz.

Hvězda hlučínské rodačky posledních pár let letí strmě nahoru. Ovšem pouze pokud budeme brát jako měřítko úspěchu počet views na internetových platformách. Tento úspěch je dán především tím, že má Burešová díky svým televizním rolím a popularitě daleko větší potenciál oslovit publikum holdující mainstreamu. Zatímco o kvalitách Evy Burešové coby muzikantky či dokonce autorky můžeme zatím jen polemizovat, s jistotou víme, že letošní bronzová slavice disponuje obrovským hlasem. Jen s ním nedokáže adekvátně naložit…

Pokud patříte mezi interprety, kteří sami nedokáží složit kvalitní nahrávku, je pro vás zásadní obklopit se dobrými autory. Pokud je váš cíl pouze zviditelnit se a rychle vydělávat, je vám patrně úplně ukradený nějaký vkus nebo že náročnějšímu hudebnímu fanouškovi způsobí poslechem vašich skladeb žaludeční obtíže. Prostě sáhnete po někom, kdo bude skladby přizpůsobovat šablonám rádiových hitů a útočit na první signální. Pokud ale nechcete být jako Lucie Vondráčková a přejete si po sobě zanechat v hudebním průmyslu nějakou širší a lépe tvarovanou stopu, měl by být váš výběr autorů a hostujících muzikantů pečlivější.

Noční nebe je bohužel přesně ten případ onoho tuctového hitu, kterých za den vznikne v hudebním světě nepočítaně. Dokola omílaný bezduchý text a hudba bez nápadu zpěvačku dokonale udusávají do země. Člověk se pak místo hudby samotné soustředí spíše na to, kolik si Burešová v klipu vymění outfitů. Ve výsledku to působí,  že má zapotřebí prodávat se jinými než pěveckými kvalitami, což je zrovna v případě Burešové mimo. Pokud by byla přítomna dobrá písnička, nebylo by exhibování vůbec nutné.

Eva Burešová má rozhodně na to, aby se dokázala prosadit jako respektovaná zpěvačka. A nikdo netvrdí, že to nemůže být ve světě popu. Pokud ji baví, proč ne. Ale jde to dělat soudně. Tak už, prosím,  žádnou další bezduchost hudby a textu Jakuba Lenze či muzikálové kýče Noida Bárty. Vždyť u nás běhá spousta vynikajících autorů a věřím, že by se spolupráci s Evou nebránili. Jen to chce mít alespoň nějakou vizi a ochotu se alespoň trochu odlišit. A dobře zapsat.