Obrázek k článku GLOSA: Rasismus a poznámky o Židech. Kanye West si vysloužil zákaz na Instagramu a Twitteru
| Jarda Konáš | Foto: Universal Music, Fabien

GLOSA: Rasismus a poznámky o Židech. Kanye West si vysloužil zákaz na Instagramu a Twitteru

„Dneska jsem trochu unavený, ale až se zítra probudím, proti Židům budu ve třetím stupni pohotovosti.“ To jsou slova Kanye Westa, která sdílel na svém Twitteru. Místo doslovné pohotovosti použil obrat „death con 3“, což je narážka na defcon, stupnici pohotovosti ozbrojených sil USA.

Pro představu, naposledy byl třetí stupeň defconu v USA vyhlášený po teroristických útocích 11. září 2001. A teď se do něj chystá Kanye ze strachu vůči Židům. Není divu, že od Twitteru záhy dostal ban. A to se na tuto síť přesunul poté, co byl zablokovaný na Instagramu, kde sdílel další antisemitský příspěvek, že Židé ovládají rappera Diddyho.

Samozřejmě, že podobné situace vždycky roztočí kolečko diskuzí o cenzuře a neobolševických manýrech. Ale je třeba brát na vědomí, že Instagram i Twitter, jakkoliv mají obří společenský dosah, jsou v jádru pořád jen zboží a produkt kapitalismu. Kanye při registraci na platformě soukromé firmy souhlasil s užíváním produktu za určitých podmínek. Podmínky porušil, soukromá firma mu omezila používání svého produktu. To je všechno. Nikdo mu nebrání v koncertování, nikdo mu nestahuje z prodeje desky. To by byla cenzura.

Uživatelské podmínky jsou na sítích dostupné k prostudování každému, dokonce je musí odsouhlasit, aby si vůbec mohl založit profil. Vlastně je dobré vidět, že postihy za rasistické a xenofobní příspěvky platí pro všechny stejně a je jedno, jestli je sdílí Kanye nebo nějaký Franta ze Sudet s přeškrtnutou mešitou na profilovce. Sociální sítě fungují jako tlampače, každý názor tam dojde zesílení. A když Kanye napíše příspěvek, že bude ráno vůči Židům ve vojenské pohotovosti, vlastně se nemůže divit, že se druhý den ráno nedostane ani na Twitter.

Nicméně tím Kanye alespoň trochu překryl aféru z minulého týdne, kdy odhalil novou řadu oblečení s rasistickým podtextem. Trochu tím připomíná Miloše Zemana, který své průšvihy a úlety taky zakrývá tím, že záhy provede něco dalšího. Funguje to, ale nedá se to eskalovat do nekonečna. Kanye je už teď v bodě, kdy řada lidí z jeho výroků bledne hrůzou.