Obrázek k článku GLOSA: Čechomor s Lucií Bílou přináší srdíčka, vzdechy a sázku na jistotu
| Jarda Konáš | Foto: archiv Čechomor / Patrik Černoch

GLOSA: Čechomor s Lucií Bílou přináší srdíčka, vzdechy a sázku na jistotu

Chystané společné letní koncerty Lucie Bílé a Čechomoru podtrhuje singl Ej, lásko. Od zpěvačky i skupiny už jsme slyšeli záživnější muziku, pojem „hra na jistotu“ je pro novinku nejvýstižnější.

Když se před jedenadvaceti lety Čechomor dostal v Česku do širšího povědomí díky filmu Rok ďábla, působil jako zjevení. Spojení rockové a lidové hudby sice nebylo nic nového, ale skupina dokázala svůj zvuk uhladit a ozdobit natolik, že oslovila mnohem širší publikum než třeba Vlasta Redl nebo Fleret. A pak už to šlo samo, festivaly, koncerty, regionální slavnosti…z Čechomoru byla stálice tuzemské scény a vydrželo mu to dodnes.

Jenže nástup na scénu bylo zároveň jediné překvapení, jakého jsme se od kapely kdy dočkali. Jako poctiví ševci se drží svého kopyta a servírují nám ten svůj učesaný folkrock, který jedni posluchači přijali a druzí z něj mají srandu (zdravíme Bratry Ebeny a chlapce z Kumštu).

Lucie Bílá je podobný případ, z kdysi zajímavé divoženky se stala konformní popová hvězda zpívající dokola o lásce a chlapech, protože tomu každý rozumí a její publikum chce přesně tohle slyšet.

Čechomor píseň s Lucií Bílou nahrál u příležitosti společného turné

Není pochyb, že chystané společné koncerty Lucie Bílé a Čechomoru budou mít úspěch. Leccos napoví už odezva Ej, lásko. Píseň za týden nasbírala přes sto tisíc zhlédnutí a v komentářích se to jen hemží srdíčky a vzdycháním, jaká je to krása. Žel, ona je to spíš už nuda. Tyto načechrané lidové melodie zdramatizované softrockovými aranžemi, to je přesně Čechomor tak, jak ho celou dobu známe.

Ej, lásko na svých deskách vydali už Hradišťan nebo Lenka Filipová, její moderní zápis známe už od Leoše Janáčka. Je to známá, krásná, a hlavně lety i řadou muzikantů prověřená melodie. Lucie Bílá s Čechomorem se vydali cestou nejmenšího odporu. Vzali známou píseň, přehráli ji tak, jak umí, a jdou s tím před lidi. V podstatě je to tutovka.

Poslechněte si také Ej lásko, lásko v podání Hradišťanu

Je naprosto v pořádku, že se tak hudebníci chovají. Bílá ani Čechomor nejsou žádní velcí experimentátoři, jsou to mainstreamoví umělci hrající pro své konzervativní publikum. A to jim to spokojeně vrací, singl vystřelil mezi trendy na YouTube. Ale tvářit se, že je Ej, lásko něco světoborného, nebo že jde o kdovíjak úžasnou verzi, zkrátka nejde.