Obrázek k článku GLOSA: Bring Me the Horizon jsou stále ve formě. Tvrdost jim sluší
| Lukáš Rešl | Foto: Jonti Wild

GLOSA: Bring Me the Horizon jsou stále ve formě. Tvrdost jim sluší

Britská metalcorová senzace vypustila do éteru další ukázku z očekávaného alba Post Human: Nex Gen. Songem Kool-Aid ukazuje svou velikost, žánrovou otevřenost a především schopnost přenést do hudby dynamické emoce.

Singl Kool-Aid je první vydanou skladbou po odchodu letitého klávesáka Jordana Fishe. O jeho produkci se postaral Dan Lancaster, který s Bring Me the Horizon spolupracoval již na albech That’s The Spirit (2015) a amo (2019) a podílel se také na řadě písní z poslední desky Post Human: Survival Horror z roku 2020. A sázka na ověřeného producenta se vyplatila.

Kool-Aid navazuje na poslední dva vydané tvrdší kousky AmEN! a DArkSide, ve kterých frontman Oliver Sykes opět prověřil schopnost svých vysokých a místy dokonce i hlubokých screamů. A to je zatraceně dobře, protože právě dynamika jeho charismatického hlasu a schopnost vnášet do skladeb pestrou škálu vokálních barev, mně osobně na posledním albu Post Human: Survival Horror trochu chyběla. Bring Me the Horizon jsou zřejmě definitivně zpátky na tvrdší metalcorové vlně, přesto vlivy alternativy, které je v posledních letech provází, neopustili.

Novinka Kool-Aid je fantasticky zprodukovanou písní s proměnlivou kompozicí a dynamickými zvraty plnými emocí. Struktura svižné skladby je bohatá a v podstatě při poslechu vůbec nestíháte zachytit její jednotlivé pasáže. Řečeno slovy dnešní generace: „Tohle je prostě banger!“

Do skladby ihned vtáhne krátké dramatické intro, které následně odpálí screamovanou skloku. Po tvrdším úvodu Kool-Aid pokračuje chytlavým, až trochu pop-rockovým refrénem, na který navazuje ještě tvrdší a vyřvanější part. Druhá půlka skladby je pak nesmírně zábavná díky působivému přechodu vyplněného breakdownem, gradujících kytar, šílených elektronických samplů a především překvapivého kytarového sóla v trochu oldschoolovém stylu. Wow, tahle písnička toho má tolik, přesto je pro běžného posluchače příjemně stravitelná a záživná. Zároveň si myslím, že mile potěší skalní fanoušky jejich starší tvorby.

Bring Me the Horizon jsou po tvůrčí stránce v enormní formě a osobně jsem velmi zvědav, jak zejména poslední vydané songy přetaví do koncertní podoby. Hlavně tedy na letošním festivalu Rock for People v Hradci Králové, kde vystoupí v pátek 14. června jako hlavní headliner. Celý festival se uskuteční v termínu od 12. do 15. června 2024 a právě Bring Me the Horizon jsou s aktuální fazónou možná tím vůbec největším lákadlem.