Obrázek k článku Génius s modrou kytarou Jack White napsal rockovou hymnu tisíciletí
| Liv Boková | s přispěním Honzy Vedrala, foto: Marek Reinoha

Génius s modrou kytarou Jack White napsal rockovou hymnu tisíciletí

S kapelou White Stripes napsal hymnu Seven Nation Army, jejíž refrén zlidověl nejen na sportovních akcích. V úterý 5. 7. se Jack White téměř po osmi letech vrátí do Prahy. Krátce poté, co zazářil jako tajná hvězda festivalu Glastonbury.

Ačkoliv podle příjmení je to pan Bílý, polovinu hudební kariéry byl červený a tu druhou, současnou, je modrý. Příště bude třeba zlatý nebo růžový, to je jedno, hudebním géniem, jehož evergreeny si udržují popularitu a novinky se jim minimálně vyrovnávají nebo je spíš předčí, zůstane.

Nejtalentovanější osobnosti, lidé, kteří se nebojí přicházet znovu a znovu s něčím novým, unikátním a věrně nenapodobitelným, jsou většinou podivíni. Byl takový „muž v černém“ Johnny Cash a je takový i „muž v modrém“ Jack White.

Na pódiu má dnes vyskládané své modré kytary, hraje neurvale a přitom přesně. A do kytarových póz se staví vedle sochy sebe samotného v životní velikosti. Začátkem dubna Mr. White vydal skvělé, v pořadí čtvrté sólové album Fear of the Dawn, které sklidilo ohromný úspěch jak u fanoušků, tak u hudebních kritiků. „Vzpomenete si, kdy jste naposledy dokázali poslouchat novou desku kompletně od prvního do posledního tónu bez přeskakování písní? Kdy vás nějaké album totálně pohltilo a dokázalo vtáhnout tak, že jste zapomněli na okolní svět a ocitli se v těle interpreta? S prvním ze dvou letošních nových studiových počinů Jacka Whitea se vám to může stát,“ psali jsme o ní v Headlineru. 

Pokud jste ho zatím neslyšeli, je nejvyšší čas to napravit, protože pak si úterní koncert užijete ještě o poznání víc. Jde zatím dost možná o jednu z nejlepších rockových desek letošního roku. Z hlediska pestrosti zvuků, muzikantského umění, skladatelské geniality a hlavně slovy nepopsatelné energie ji jen těžko může něco překonat. A to nám Jack za pár dní, přesně 22. července, naservíruje její temnější a hudebně umírněnější pokračování nazvané Entering Heaven Alive.

Víte, co je na Jacku Whitovi a jeho muzice nejlepší? Že je to naživo stejná dokonalost jako na desce, ale mnohem větší nářez.

Vstoupíme s ním do nebe? Velice výmluvnou pozvánkou je jeho nedávné vystoupení na britském festivalu Glastonbury. O tom, že do anglického Piltonu míří, neměl nikdo ani tušení. Když se v neděli areálem roznesla zpráva, že bude tajným hostem, pod Park Stage, kde vystupoval, se tísnily deseti tisíce lidí. White vtrhnul na pódiu za zvuku Kick Out the Jams od MC5 a předvedl jeden z nejlepších rockových koncertů celého ročníku. A chorál, který se roznesl areálem při Seven Nation Army, musel být slyšet až dolů, kde hráli útlocitní Years & Years. Ne nadarmo ta skladba platí za rockovou hymnu nového tisíciletí.

V aktuálním setlistu má Jack White krom sólové tvorby a dalších písní od The White Stripes také songy od The Raconteurs nebo The Dead Weather. A všechny hraje intenzivně a se strhující neurvalostí.

Z koncertu si můžete odnést i jiný než hudební zážitek. Coby známý milovník vintage artefaktů nabízí Jack White na aktuální Supply Chain Tour v každém městě, kde vystupuje, limitovanou číslovanou edici plakátů se speciální grafikou vytvořenou pouze pro daný večer na daném místě.