Obrázek k článku Udělal se a zavěsil. Zpěvák skupiny Arcade Fire čelí obviněním ze sexuálního obtěžování
| Petra Divoká | Foto: Sonic PR

Udělal se a zavěsil. Zpěvák skupiny Arcade Fire čelí obviněním ze sexuálního obtěžování

První obvinění přišlo už před dvěma lety. Nyní rozsáhlé výpovědi několika žen a jedné nebinární osoby hovoří o dlouhodobém obtěžování a sexuálních napadeních, kterých se měl Win Butler, frontman slavné kanadské indierockové kapely, dopustit.

Podrobná obvinění od čtyř osob zveřejnil na konci srpna magazín Pitchfork. Článek přináší výpovědi o Butlerovo predátorském chování – udajně měl po navázání kontaktu dotyčným mimo jiné posílat nevhodné zprávy a fotografie se sexuálním podtextem a vyžadovat od nich totéž. Win Butler se vyjádřil v rozsáhlém písemném prohlášení, ve kterém představuje vlastní pohled na zmiňované vztahy a tvrdí, že jakákoliv interakce byla vždy konsensuální.

Obě strany svá tvrzení opírají o screenshoty a záznamy konverzací, které autorovi článku Marcu Hoganovi poskytli k nahlédnutí. Všechny příběhy tří mladých fanynek Arcade Fire a jedné genderově fluidní osoby, která prý fanynkou kapely nebyla, pouze stála o přátelský vztah s Butlerem, se odehráli v letech 2016 až 2020 a vzájemně se překrývaly. Winu Butlerovi bylo na začátku této doby 36, jeho protějškům od 18 do 23 let.

Ženy v článku vystupují pod pseudonymy. Nebinární Lily obviňují Butlera ze sexuálního napadení. V roce 2020 dali výpověď v práci kvůli „nejmenované osobě“ z hudebního prostředí. Autor článku Marc Hogan se domnívá, že obvinění, které Lily uvedli jako důvod. proč v práci končí, odpovídají Butlerovi. Osmnáctiletá Stella popisuje, že přes opakovaně vyjádřený nesouhlas dostávala dlouhodobě od Butlera obtěžující fotografie a zprávy.  

Obvinění přichází v době, kdy Arcade Fire vyráží na turné k albu We

Dvě další ženy popisují podobné požadavky ze strany Butlera – měly mu posílat videa, na kterých předvádějí určité pózy nebo sexuální úkony a říkají věty, které po nich chtěl.  „Hovory přes FaceTime byly striktně dané: Udělal se a zavěsil. Bylo mi špatně každý den, kdy jsem to udělala,“ popisuje dívka vystupující pod pseudonymem Sarah, která přes počáteční odmítání navázala s Butlerem dlouhodobější kontakt. Poslední výpověď patří Fioně, též fanynce Arcade Fire, která se s Butlerem po počátečním dopisování a volání začala scházet. Nerovný vztah a neustálé naléhání Butlera, že musí vše držet v tajnosti, vedly k depresím a pokusu o sebevraždu.

Obvinění se poprvé na veřejnosti objevila v roce v roce 2020, kdy dívka, v článku vystupující pod přezdívkou Stella, zveřejnila Instastory, ve které uvedla, že jí Win Butler přes opakované odmítnutí coby osmnáctileté fanynce posílal nevyžádané fotky a zprávy a snažil se ji přinutit k setkání a sexu.

„Nikdy jsem se nedotkl ženy proti její vůli a jakékoliv náznaky, že jsem tak učinil, nejsou pravdivé. Vehementně odmítám jakékoliv náznaky, že jsem znásilnil jakoukoliv ženu, nebo požadoval sexuální služby. To se jednoduše a jednoznačně, nikdy nestalo,“ napsal hudebník a nabídl svou verzi všech uvedených událostí. Zároveň připouští, že prožíval těžké období a přiznává mimomanželské poměry. I když na ně prý není hrdý, odmítá, že by nešlo o konsensuální vztahy. Na jeho obranu vyjádřením přispěla i jeho žena, kolegyně z kapely Régine Chassagne, která uvedla, že její muž „ztratil cestu, ale zase ji našel.“

Arcade Fire zahájili 30. srpna turné ke svému šestému studiovému albu We, jež kapela vydala pět let od předchozí desky. Koncertní šňůru zahájila v Dublinu. Na Evropských zastávkách skupině předskakuje kanadská indiepopová hudebnice Feist. Fanoušci na sociálních sítích poukázali na to, že výtěžek z prodeje svého merche věnuje organizaci Women’s Aid Dublin. Ta bojuje s domácím násilím a pomáhá jeho obětem.