Obrázek k článku „Zkušenost z jinýho světa,“ ohlíží se Pokáč za projektem Folk Swings
| ŠH | Foto: Tino Kratochvíl

„Zkušenost z jinýho světa,“ ohlíží se Pokáč za projektem Folk Swings

Album Folk Swings, jež propojuje svět českého folku a swingový big band, je na světě už přes rok. V létě se dočkalo dvojitého koncertního křtu. Nyní si celý projekt od nahrávání ve studiu až po závěrečný aplaus pod širým nebem můžete připomenout díky novému aftermovie.

Na projektu brněnského B-Side Bandu, ve kterém se kapelník Josef Buchta rozhodnul rozswingovat slavné folkové skladby tuzemské provenience, se podíleli mimo jiné Jarek Nohavica, Vlasta Redl, Radek Pastřňák, Slávek Janoušek, Samson Lenk, Kristýna Daňhelová či Pokáč. Aranže skladeb pro album, které důvěrně známé skladby představuje v novém swingovém hávu, připravili Petr Kovařík, Pavel Zlámal, Petr Jirák a Jan Steinsdorfer.

Zatímco někteří zpěváci ve swingově laděných aranžmá zpívají své vlastní písně, jiní se pustili do klasických kusů svých zesnulých kolegů. Vojta Dyk například nazpíval Děkuji od Karla Kryla a spolu s Ewou Farnou se ujal i skladby Kočky od Zuzany Navarové a Nerezu. 

S myšlenkou na tento projekt si aranžér a muzikant Petr Kovařík s bandleaderem B-Side Bandu a producentem projektu Josefem Buchtou pohrávali dvanáct let. Loňská koronavirová krize dodala všem zúčastněným prostor, aby dlouholetý sen dvojice hudebníků pomohli realizovat.

Aftermovie projektu nahlíží do studia během nahrávání alba i za oponu jediných dvou koncertů, které se uskutečnily v rámci letní edice festivalu Groove Brno na Biskupském dvoře pod katedrálou Petra a Pavla v Brně.

„Byl to fantastický zážitek. Plné hlediště. Toho aby si člověk v dnešní době plné moudrých omezení vážil. Koncert držel pohromadě mnohem lépe, než jsem čekal. Až je mi líto odbýt tolik měsíců práce jenom dvěma koncerty. Kdyby to bylo možné, objel bych s ním celou republiku,“ nechal se po brněnských vystoupeních slyšet Vlasta Redl.

„Projekt Folk Swings je úžasnej zážitek každým coulem. Nejdřív nahráváte svoji písničku s top profi orchestrem, pár měsíců pozdějc předáváte na pódiu mikrofon Jarku Nohavicovi. Pro mě jakožto kluka od počítače, co si občas brnká na kytaru, zkušenost jak z jinýho světa,“ vzpomíná na křty pod širým nebem Pokáč.

Ten si projekt zkusil tak trochu ukradnul pro sebe v hravé swingové předělávce skladby Co z tebe bude, kterou doprovodil vtipný klip Jakuba Mahdala.