Obrázek k článku PŘED TŘICETI LETY: Ze Starých hadrů se stali Chinaski. „Základní cíl je hrát!“
| Josef Vlček | Foto: Profimedia

PŘED TŘICETI LETY: Ze Starých hadrů se stali Chinaski. „Základní cíl je hrát!“

V rubrice Flashback Josef Vlček připomíná, o čem se psalo přesně před třiceti lety. Jak vypadala česká hudební scéna v červnu roku 1994?

Tak Laura a její tygři už pracují na novém albu! Bude to bestofka, ale s přepracovanými staršími hity. Kompilaci největších hitů chystá také Hudba Praha. Bude obsahovat i známé songy z éry Jasné páky. Monika Načeva debutuje s albem Možnosti tu sou… s texty Jáchyma Topola. Probíhá turné Shalomu. S několikaměsíčním zpožděním konečně vychází slibované album Lucie Bílé a Ondřeje Soukupa Zahrada rajských potěšení.

Metalová scéna se otřásá sexem. Alespoň v názvech souborů. Zčista jasna se objevily kapely Ztvrdls a pražští hardcore/death metaloví Masturbace. Druhá z kapel právě vydává demo The Way of Loneliness, které obsahuje skladby s názvy Pedofilní chůva, Incest, Nekrofilní cunnilingus nebo Onanova říše. Z ní v recenzi cituje Petr Korál snad jediná srozumitelná slova, která je možno rozeznat mezi zpěvákovým chrčením: „Ostrovní říše, kde v onanii rozkoš hledají / Ostrovní říše, kde si všichni mrskají / Brzy však zjistili, že lepší je láska a něžnost / než tvrdá onanie.“ Naopak, na neúspěch erotického projektu si stěžují Reflex Records. Alba skupiny Pražská šunka se totiž prodalo jen tisíc kusů. „Pro nás z toho plyne poučení, že posluchač se změnil a není ochoten přijmout cokoli,“ říká šéf firmy Jiří Pátek. „Zčásti však na tom nese vinu i zarputilost a bojkot masmédií, která za žádnou cenu nechtějí tohle album prezentovat. Například klip, kterej podle nás není nijak závadnej, běžel pouze v silvestrovském Bagu, a jinak ho všude odmítli a odmítají pustit.“

Walk Choc-Ice mají být předskokany koncertu Rage Against the Machine. 1. června začala vycházet česká verze klasického metalového časopisu Metal Hammer. Po Marlboru, Camel a Phillip Morris jde do podpory rockové hudby další cigaretová značka – Prince. Na pražském Výstavišti pořádá 11. června velkolepý jednodenní festival.

Červen byl ve znamení závěrečné zprávy o několikaměsíčním turné Alkeholu. Skupina prý jeho část strávila s plastovou nafukovací pannou jménem Kamila. Zda jim dělala jen spolupasažérku do auta, nebylo v tiskové zprávě sděleno. Rekordní konzumace dosáhla skupina v Discolandu U Charlieho (16 lahví whisky a hezkých pár piv k tomu), nejdelší čas strávený v hospodě prý byl 17 hodin v jednom zátahu v Jalubí, okr. Uherské Hradiště. Švihadlo přišlo s půlročním zpožděním (nebo půl roku předem?) s reggae verzí koledy Nesem vám noviny. V jejich tehdejší sestavě najdeme také zpěváka Vincenta Richardse.

Mňága a Žďorp hlásí dočasné omezení provozu na nejvýš dva koncerty za měsíc. 22. června se konal křest nové desky Jana Sahary Hedla Tajnej svatej. Na červen je plánováno natáčení třetí desky Kabátu ve studiu Propast. Dan Landa má druhý, tentokrát dokonce kreslený klip k albu Valčík. Vybral si pro něj píseň Přízraky. S novými alby přicházejí před letními festivaly i folkaři. Redl s Janouškem se prezentují s Imaginární hospodou, Samson Lenk má bestofku a Radek Tomášek Cestu zpátky. Poslední vystoupení v legendárním Klubu Na Petynce patří Visacímu zámku.

Jistá nejmenovaná křesťanská misijní společnost prý už delší dobu vybízela křesťany, aby se modlili za neuskutečnění koncertu Black Sabbath v Praze. „Cílem modliteb je, aby české země a mladí lidé byli uchráněni před vlivy satanismu a brutality,“ řekl Tomáš Dittrich z této společnosti. Dvě dívky se prý dokonce proti Sabatům modlily v neděli přímo na místě ve Sportovní hale.

Brněnský muzikant Vladimír Václavek, známý v té době ze spolupráce s Ivou Bittovou, se při příležitosti vydání alba Jsem hlína, jsem strom, jsem stroj vyjádřil k otázce filmové hudby, která ho intenzivně zajímala: „Film má jedinou nevýhodu. Když děláš hudbu v úzkém okruhu lidí, za konečným výsledkem si můžeš plně stát. U filmu dostaneš dopředu nějaký scénář, který se ti líbí, ale když je film hotov, jsi v tom počtu lidí, kteří se na něm podíleli, jen malé kolečko a nemáš možnost ovlivnit jeho celkovou kvalitu. Pak se může stát, že udělám hudbu, za kterou si stojím, k filmu, který se mi nelíbí.“

Rakovničtí tancovačkoví šampioni Brutus nabízejí v obchodech svou LP/CD novinku Celý večer rock’n’roll. Redaktoři časopisu Rock & Pop zvítězili ve fotbalovém turnaji Rock Café Cup. Moc žurnalistů se ale zápasů nezúčastnilo, takže tým proto museli doplnit členové Epic Productions a navíc Vladimír Zatloukal z Hudby Praha. Vltava má nečekaný rozhlasový hit! Jejich Prasátko hrají v různých rotacích více než dvě desítky rádií! Vydavatelství Popron se tentokrát metalově a rockově rozjelo – v jednom měsíci vychrlilo alba ostravského Tresoru (Máš svoji šanci) a Arakainu (anglická verze jejich Thrash the Trash pod zkráceným názvem Thrash!) a k tomu navíc ještě umírněnější desku od Pestalozzi (Nebudu už na tebe nikdy zlej).

O slovo se hlásí nová východočeská kapela Chinaski, dříve známá v okolí Hradce Králové jako Starý hadry: „Snažíme se hrát, co nejvíc to jde. V současnosti vystupujeme tak pětkrát šestkrát do měsíce, ale chtěli bychom to dotáhnout tak na deset koncertů. Hlavní a základní cíl je hrát. Nemá smysl zatím rozhlašovat, že chystáme desku a pojedeme do Ameriky. Zatím jsme nahráli za vlastní prachy třípísňové demo, který produkoval Bohouš Zatloukal z Hudby Praha, a chystáme se zase s ním a ve stejným studiu ještě něco natočit. Tu demokazetu máme pro pořadatele. Rádi bychom časem objeli všechny kluby v republice. V budoucnu bychom samozřejmě chtěli vydat něco většího, když to bude někoho zajímat, ale hlavní cíl to není.“

Na scénu se po třech letech mlčení znovu vrací teplický Motorband. Naopak skončila nadějná skupina Zástup jiných. Jejich frontman Martin Fořt se chce naplno věnovat manažerské a organizační práci. Oldřich Janota se chystá na Valašský špalíček se znovuobnovenou skupinou Mozart K. Novinka Karla Kryla se jmenuje Ocelárna. Základem je EP, vydané původně jen v Austrálii. Zbytek tvoří dosud nevydané skladby a několik nahrávek z koncertu v Melbourne v roce 1986. Slovenští Lojzo vyrazili na turné do Kanady.

V hvězdičkování dopadla nejlépe Hudba Praha s albem Maelström (4,0). Úplně na zadku se svezl Bob Frídl s deskou Návraty (1,4). Snaživě mu ale konkuroval muzikál 451 stupňů Fahrenheita (1,8).

Moudrost nakonec nečekaně sděluje Láďa Křížek, když mluví o bíle-metalovém albu Kreysonu Křižáci: „Podívej, budeš sedět v hospodě, kouřit marihuanu, plivat na lidi, kteří něco dokázali. Půjdeš z hospody, přejede tě auto a vzbudíš se někde v nemocnici na jednotce intenzivní péče. V tu chvíli pro tebe svět bude úplně jinej a pochopíš věci, který jsi předtím nikdy nepochopil. Prostě stane se něco, co tvrdě zasáhne do tvýho života a změní tvůj pohled na něj. Nebudu říkat, co do mýho života zasáhlo až tak, aby tahle deska vznikla.“