Obrázek k článku „Zdeněk Liška z diváků nedojil city.“ Ožívá hudba z Švankmajerových filmů
| Lukáš Rešl | Foto: 2media

„Zdeněk Liška z diváků nedojil city.“ Ožívá hudba z Švankmajerových filmů

Domácí vydavatelství Animal Music přichází se speciálním projektem „Zdeněk Liška Archives“. V rámci něho hodlá postupně vydat limitované edice vinylových desek s výběrem původních nahrávek filmového skladatele Zdeňka Lišky. Nyní vychází první díl, který obsahuje hudbu složenou pro filmy režiséra Jana Švankmajera.

První album představuje Liškovy filmové skladby složené pro krátké animované filmy Don Šajn, Leonardův Deník 1972 a Žhalav aneb Šatičky Slaměného Huberta, které Jan Švankmajer dotočil v roce 1973. Jedná se zároveň o jediné tři (z celkem deseti) krátké filmy, ke kterým se dochovaly nahrávky. Do archivu, ze kterého byly vyňaty, získal přístup majitel labelu a kurátor nové kolekce Petr Ostrouchov. Vyjma záznamů dochovaných na magnetonových páscích zde získal i přístup ke všem Liškovým partiturám. O následný remastering původních nahrávek se postaral Pavel Karlík ve studiu Sono Records.

„Zdeněk Liška vytvořil kombinací dramaturgické geniality, tvůrčí odvahy a zvukového novátorství jakousi nedostižnou úroveň kvality filmové hudby, ke které všichni domácí, i leckteří zahraniční filmoví skladatelé, vzhlížejí. Poznáte ho po několika vteřinách, přitom je jeho tvorba pestrá a leckdy filmy povznesl na novou úroveň. Je radost trávit s jeho hudbou čas a při pohledu do partitur zjišťovat, z čeho jsou ty divné zvuky namíchány,“ sdílí Ostrouchov své pocity z příprav nové kolekce, která vychází pouze ve formě fyzických LP.

Ty zdobí také zvláštní obal, jenž rovněž obsahuje fotografie předmětných tří filmů, o které se postarali Aleš Najbrt a Marek Pistora ze Studia Najbrt. V obalu je otištěn také průvodní text Pavla Klusáka a osobní vzpomínka Jana Švankmajera, který letos v září oslaví 90. narozeniny.

„Liškova hudba byla úžasná v tom, že nešel, jako ostatní filmoví skladatelé, po podtrhávání nálad ve filmu a nedojil ve své hudbě z diváků city. Namísto toho šel po rytmu filmu. To, především u animovaného filmu, napomáhalo tempu a dramatizovalo situace. Liška nacházel ve filmech rytmy, o kterých ani autor sám nevěděl, že tam jsou,“ vyzdvihuje Švankmajer Liškovo skladatelské umění.

Edice „Zdeněk Liška, Music to Films by Jan Švankmajer (Archives Vol. 1)“ je zároveň jedním z projektů, které se nyní připomínají v době režisérova životního jubilea. Mezi další patří i retrospektivní výstava Disegno Interno v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře, nebo exkluzivní přehlídka dvaadvaceti Švankmajerových filmů v online kině Dafilms.