Obrázek k článku Festival Mladí ladí jazz láká na Molotov Jukebox i oslavu sta let rozhlasu
| Petra Divoká | Foto: Drew Cox

Festival Mladí ladí jazz láká na Molotov Jukebox i oslavu sta let rozhlasu

Mladí ladí jazz své patnácté výročí oslaví open airem, jenž vypukne 30. dubna na Karlově náměstí a přivítá například britskou kapelu Molotov Jukebox nebo Rozhlasový Big Band Gustava Broma ve spojení s muzikantem a producentem Aid Kidem.

Na říjen pak organizátoři pro fanoušky jazzové a experimentální scény připravují premiéru akce dramaturgicky zaměřené na hudebníky mladší generace. Mladí ladí Fest se v Holešovické tržnici koná 28 října. Vystoupí zde britský multiinstrumentalista a producent Alfa Mist, v angličtině, švédštině i španělštině rapující songwriterka Yarah Bravo nebo londýnský klávesista a DJ Kamaal Williams.

Nejprve jsou ovšem na řadě již tradiční oslavy Mezinárodního dne jazzu v podobě Mladí ladí jazz. Svátek před dvanácti lety vyhlásilo UNESCO a zaštiťuje ho americký pianista Herbie Hancock. Pražský jednodenní festival, který je přístupný zdarma, je jeho součástí. Letos se návštěvníci, kteří akci mohou podpořit dobrovolným vstupným, dočkají pěti koncertů, které naplňují ambici pořadatelů představit publiku osobité zahraniční i domácí formace prezentující jazz v celé jeho šíři.

„Jsou skutečně světovou kapelou. Jakou taky jinou, když jejich hudba vychází z world music. Nebojí se míchat prvky cikánských melodií se swingem, ale i s dubstepem, blízko mají i k prvkům calypsa, latin-soulu nebo diska,“ říká ředitel festivalu Jan Gregar o Molotov Jukebox hlavní hvězde leošního ročníku. Frontwoman této formace je herečka a muzikantka španělského původu Natalia Tena, která hrála mimo jiné ve Hře o trůny či Harrym Potterovi.

Rozhlasový Big Band Gustava Broma na Mladí ladí jazz chystá premiéru projektu 100 let jazzu/100 let rozhlasu. Publikum se v první půli vystoupení dočká klasických jazzových skladeb spojených s historií Českého rozhlasu v přepracování aranžérů Miroslava Hloucala, Jana Jiruchy a Richarda Šandy. Aid Kid se s pěticí hráčů bigbandu setká v druhé části koncertu.

Caleb Kunle nazývá domovem nigerijský Laos, Londýn a irské hrabství Laois. Z těchto míst čerpá inspiraci pro svůj moderní soul. „Jako by se Michael Kiwanuka a Lee Fields spojili v jednoho muzikanta,“ přibližují pořadatelé jeho hudbu. Rovněž z Irska přijede s pohodovou směsí moderního funku, neo-soulu a indie jazzu kytarista Max Zaska se svou kapelou Zaska. V roce 2001 skupina začínala s tehdy neznámým zpěvákem Hozierem…

Rozhlasový Big Band Gustava Broma s Aid Kidem nebudou jedinými zástupci české scény – nové singly představí popové duo Blue Uandi, tvořené zpěvákem a pianistou Martinem Konvičkou a kytaristou a producentem Davidem Machovským.

Mladí ladí jazz se tradičně věnuje i dětskému publiku. V průběhu dubna pro něj chystá workshopy a interaktivní koncerty Mladí ladí dětem, letos s klarinetistou Oranem Etkinem. Hudbu z celého světa představí v New Yorku žijící hudebník v Praze a Opavě, do obou měst chystá i vlastní klubová vystoupení. 14. dubna zahraje v pražském Jazzdocku, 27. dubna dorazí do opavského Kina Mír.