Obrázek k článku Festival Beats for Love roztančí králové drum & bass Chase & Status
| Lukáš Rešl | Foto: Frame Artists

Festival Beats for Love roztančí králové drum & bass Chase & Status

Populární britské duo Chase & Status se po sedmi letech vrací na pódia Beats for Love. Svou strhující elektronickou show a nové album představí v prostorech ostravské industriální památky Dolní oblast Vítkovice. Festival se uskuteční v termínu od 3. do 6. července 2024.

Chase & Status patří mezi průkopníky a nejvýraznější osobnosti drum and bass, přičemž jejich energická muzika zdaleka není jen o tomto elektronickém subžánru. Jako uznávaní producenti si Saul Milton (Chase) and Will Kennard (Status) na scéně vytvořili status jedné z nejpracovitějších a zároveň nejoriginálnějších dvojic, která má ve svém portfoliu jména jako Rihanna, CeeLo Green či Plan B. Nyní svou pověst budou moci opět potvrdit na hlavním pódiu festivalu Beats for Love, který čeká jubilejní 10. ročník plný našlapaného line-upu.

Pro Chase & Status je typická častá spolupráce s popovými i hiphopovými interprety. Ačkoliv jsou jednoznačně spojováni s drum & bass, konkrétní žánrové zařazení je složitější, jelikož dvojice kombinuje hned několik subžánrů EDM jako je například dubstep, drum and bass, big beat a k tomu třeba právě hip hop. Díky tomu je jejich taneční muzika dynamicky pestrá, energická a poutavá i pro okrajové posluchače elektroniky.

Dali se dohromady v roce 2003 a od té doby vydali vyjma několika singlů a EPs také sedm studiových alb. To šesté, What Came Before, vydali v roce 2022 a ihned za něj získali prestižní cenu Drum & Bass Awards za nejlepší album. Na tento úspěch navázali minulý rok další deskou 2 Ruff, vol. 1., ze které pochází úspěšný singl Baddadan (ft. IRAH, Flowdan, Trigga & Takura), jenž rovněž ovládl cenu Drum & Bass Awards, tentokrát v kategorii „Best Track“. A aby toho nebylo málo, v loňském roce duo ovládlo i cenu pro nejlepšího producenta.

Chase & Status jsou ve světě EDM zkrátka pojem, který rezonuje, udává trendy a do určité míry je i vzorem pro další producenty, a to nejen taneční elektroniky. Společně s nimi na Beats for Love vystoupí například zpěvačka Becky Hill, se kterou skupina nahrála povedený singl Disconnect. Mezi hvězdami festivalu se pak objeví třeba belgický DJ Lost Frequencies, britští Hybrid Minds či ikona německé elektroniky Boris Brejcha.