Obrázek k článku Fanoušci Mira Žbirky se dočkají alba i koncertů k nedožitým sedmdesátinám
| Honza Vedral | Foto: Miro Agency

Fanoušci Mira Žbirky se dočkají alba i koncertů k nedožitým sedmdesátinám

Připravovanou nahrávku dokončí v Londýně Mekyho syn David. Tribute koncerty slibují hvězdou účast a oslavu Žbirkovy hudby.

„Už začátkem roku se objeví nový singl z připravovaného alba, na které Meky napsal hudbu a texty a které stihnul i nazpívat,“ informuje Žbirkův tým na zpěvákových stránkách. „Dokončením a produkcí posledního alba pověřil Meky svého syna Davida, který ho začne nahrávat už začátkem roku 2022 v londýnském studiu Konk.“

David Žbirka je sedmadvacetiletý muzikant, který působí především v Londýně, kde má svůj úspěšný projekt Sunnbrella a kromě toho coby bubeník vystupuje s kapelou Golf Alpha Bravo a Human Pet. „Jsou nahrané všechny zpěvy. Vzhledem k událostem jsme věděli, že to musíme stihnout. Některé aranže jsme měli hotové, u některých jsme nahodili jenom kytaru a rytmus, aby se dalo čeho chytnout. Je to zkrátka rozdělané album,“ popsal David Žbirka v prosincovém vydání časopisu Headliner. 

 

Poslední zpěvy dokonce Meky v domácím prostředí natáčel už v rámci boje s komplikovaným zápalem plic. „V jakémkoli stavu byl, tak hlas měl vždycky. Nevím, jestli je to správné slovo, ale bylo to až šokující vidět, že mu není dobře, a slyšet, že hlasu se to vůbec nedotklo. Ale drtivou většinu zpěvů jsme naštěstí natočili, když byl táta ještě v pohodě. Na jeho hlasu opravdu nikdo žádnou nemoc nepozná,“ říká David Žbirka.     

Poslední album Mekyho Žbirky by mělo vyjít už na jaře roku 2022. Podle původního plánu jej měly doprovodit koncerty na oslavu zpěvákových sedmdesátin v Londýně, Bratislavě a Praze. Místo nich ale Žbirkův tým chystá velké tribute koncerty s hvězdnou účastí. „Budou velkou oslavou jeho hudby a poctou výjimečnému autorovi a zpěvákovi,“ píše se na stránkách Mekyho Žbirky bez dalších podrobností. 

Poslechněte si utajené hity Mekyho Žbirky v našem playlistu.