Obrázek k článku Facky lásky jsou další mystifikací Víta Klusáka: „Byla by to pěkná blbina“
| Šárka Hellerová | Foto: Adam Hříbal, Tranzistor

Facky lásky jsou další mystifikací Víta Klusáka: „Byla by to pěkná blbina“

Na koncertě zpěváka Michala Strnada tvůrci odhalili, že co bylo prezentováno jako nová romantická tragikomedie, vzniklo ve skutečnosti trochu jinak. Faktem zůstává, že hlavní role patří Strnadovi.

Když Michal Strnad spolu s herečkou a zpěvačkou Bárou Polákovou přemýšleli o videoklipu k duetu Hiding Our Love, napadlo je oslovit dokumentaristu Víta Klusáka a celý projekt tak získal nečekaný směr. „Měl jsem trochu svázané ruce tím, jak silně romantickou náladu to má. Hrozilo, že nám z toho při té filmové ilustraci vyleze zaláskovaný kýč. Ale pak mě napadlo videoklip pojmout jako trailer nové české romantické komedie, které se teď točí jak na běžícím pásu. A to mě chytilo. Stvořit trailer filmu, který nikdy nevznikne. Pouze ve fantazii těch, co nám na chvilku uvěří, že film existuje, a budou si ho z útržků scén domýšlet,“ vysvětluje Klusák genezi videoklipu ve stylu filmového traileru, v němž vystupují přední čeští herci. Sám v projektu figuroval jako debutující režisérka Michaela Svojtka Bártová.

Mystifikace má kromě vzniku neobvyklého videoklipu ještě jeden rozměr: „Taky mě bavila představa propojit Michalova dvě povolání – že je půl týdne muzikant a zpěvák a půl psychoterapeut a je tedy možnost v námětu klipu a odhalení toho fóru odkázat k užitečnosti párové terapie, se kterou mám osobní zkušenost a vím tedy, že funguje,“ říká Klusák, který k natáčení přesvědčil Jiřího Bartošku, Aňu Geislerovou, Miroslava Krobota či Taťjanu Medveckou.

Duet Hiding Our Love vyšel v akustické verzi loni na debutovém albu Michala Strnada, v aktuální podobě boduje v rádiích. Také Michal Strnad vysvětluje, že si počinem přáli upozornit i na jiné skutečnosti než jen na vlastní skladbu: „Chtěli jsme zároveň poukázat na fenomén, že lidé často přistupují k partnerským vztahům konzumně. V momentě, kdy se ve vztahu objeví nějaké trhliny, začne to ‚skřípat‘, dostaví se hádky a komunikační problémy, lidé často na stávající vztah rezignují, ukončí ho, případně ho nahradí novým vztahem,“ říká Strnad a připomíná čtyřicetiprocentní míru rozvodovosti v České republice. „Jeden ze způsobů, jak řešit problémy v partnerství nebo manželství, může být párová terapie. Z mého úhlu pohledu psychoterapeuta stojí za to před pohřbením vztahu terapii alespoň zkusit, především pokud jsou ve vztahu děti. Pokud není možné v partnerství setrvat, mohou lidé během párové terapie hledat způsob, jak se alespoň ‚slušně‘ rozejít. I dobře zvládnutý rozchod či rozvod může být cílem terapie,“ doplňuje hudebník a terapeut Michal Strnad, kterého můžete znát i z vokální skupiny Skety či kapely Báry Polákové.