Obrázek k článku Protančíte léto? Srbský Exit zve na Calvina Harrise, Nicka Cavea i Sepulturu
| Liv Boková | Foto: Exit Festival

Protančíte léto? Srbský Exit zve na Calvina Harrise, Nicka Cavea i Sepulturu

Line-up akce, kdysi studentské na podporu svobody a demokracie na Balkáně, jež byla mnoho let čistě taneční záležitostí, je letos šťavnatý a nespoutaný.

Novi Sad, Srbsko, 7. až 10. července – to je vlastně všechno, co potřebujete vědět. Už kupujete letenku? Samotný název druhého největšího města v zemi, kde se festival Exit tradičně koná, překrásně voní létem. 

Loni v létě byl Exit vůbec prvním velkým hudebním festivalem, který se v Evropě konal od vypuknutí pandemie. Získal za to uznání od mnohých nejen hudebních médií a obří výhodu: pro nadcházející ročník už je zahřátý a rozcvičený.

Jako na první příslib navrácené svobody se na něj loni opět sjeli natěšení fanoušci ze všech koutů světa, aby si užili skvělou atmosféru, sdílení a čistou radost. Ostatně, z jejich tváří se to dá vyčíst i beze slov:

BBC Exit řadí mezi Top 3 hudební festivaly, podle Forbesu se díky němu Srbsko stalo festivalovým hot spotem, který stojí za pozornost, podle Timesů je dokonce nejlepším festivalem na světě. To je jen miniaturní výběr z té vší chvály, co koluje v mediálním éteru včetně internetového. Co je na tomto festivalu tak kouzelného a přitažlivého ale můžete nejlépe zjistit sami. Kde? Třeba na virtuální prohlídce Petrovaradínské pevnosti v srbském druhém největším městě Novi Sad, kam se na čtyři dny sjede na tisíc umělců, kteří vystoupí na více než čtyřiceti podiích. Místo, jemuž se přezdívá Gibraltar na Dunaji, má velmi bohatou a legendami, včetně jedné dost odporné o tom, jak stavitelé při opravě v 17. století použili do základů nového opevnění živé kočky, opředenou historii a samo o sobě stojí za návštěvu.

Téměř třistatisícový Novi Sad je Evropským hlavním městem kultury roku 2022 a sídlí tam řada důležitých institucí včetně Matice srbské či Srbského národního divadla. Kromě Petrovaradínské pevnosti, kterou během Exitu poznáte skrz naskrz, nabízí řadu turistických atrakcí a možností vyžití, které vám dodají energii po protančené festivalové noci na pláži.

O tu nejspíš největší letošní party se postará DJ a producent Calvin Harris. Je úplně jedno, kolik cen posbíral, kolik anket vyhrál a jestli právě je nebo není singl, vlastně je šumák i to, že třeba neznáte jediný jeho mega hit (opravdu se ale někdo takový na planetě Zemi vyskytuje?), podívejte se na jakýkoli záznam z jeho festivalové show a naskočí vám husí kůže i zamilovaný úsměv najednou. Calvin navíc letními festivalovými vystoupeními docela šetří, pokud nepočítáme jeho rezidentní parties na Ibize, a tak je Exit skvělou příležitostí vychutnat si jeho mistrovství.

Loňské vystoupení Calvina Harrise v Las Vegas 

Příznivce zadumané, temnější hudby plné skrytých i přiznaných emocí se silným příběhem uspokojí vystoupení Nicka Cavea & The Bad Seeds. Kdo miluje boky jako skříň, k tomu vosí pas a ženský rap, toho jako magnet přitáhne další globální star Iggy Azalea. Jak moc silný X Factor vyzařuje, pro změnu předvede jemný James Artur.

Takhle loni Nick Cave & The Bad Seeds hráli v Kodani

Zlatým headlinerům budou se ctí a plným nasazením sekundovat další zářivá jména taneční scény jako Afrojack a ATB, rockové kapely i metalové legendy jako Sepultura či Napalm Death, punkoví The Exploited a Marky Romone.

Line-up je nadupaný od sklepa po komín už týdny a pořadatelé stále postupně přidávají nová jména. Tento týden informují o posilách pro MTS Dance Arenu, jimiž jsou Adam Beyer, b2b, Enrico Sanguiliano, Mochakk, Blond:ish, Stephen Bodzin (live) a Artbat.Nová je i sestava pro část festivalu No Sleep, v níž jsou Gerd Janson, DJ Tennis, Andhim, BĘÃTFÓØT a další, kteří udrží návštěvníky v party náladě až do časných ranních hodin.

Výhodou pro návštěvníky z České republiky je, že veškeré informace k Exit festivalu najdete jasně a přehledně uspořádané na webu, který má i svou verzi v češtině.