Obrázek k článku „Eurotaťka“ míří na Smíchov. Finalista Eurovize Joost Klein chystá českou premiéru
| Lukáš Rešl | Foto: Live Nation

„Eurotaťka“ míří na Smíchov. Finalista Eurovize Joost Klein chystá českou premiéru

Ve čtvrtek 9. března si Nizozemec Joost Klein ve večerních hodinách v rámci semifinále Eurovize vybojoval vstupenku na finálový večírek soutěže. A jen o pár hodin později nyní oznamuje své teprve druhé evropské turné, které se zastaví i v České republice 10. března příštího roku v MeetFactory.

Šestadvacetiletý Joost Klein byl v semifinálovém klání svéráznou figurou, která se v soutěži prezentuje písní Europapa. Show plná vlajek evropské unie a až nepřirozených grimas uhranula porotu a fanoušky natolik, že ho vyslala do finálového kola, kde si dá Klein repete.

„Europapa je o sirotkovi, který cestuje po Evropě a ještě dále, aby našel sám sebe a vyprávěl svůj příběh. Zpočátku ho lidé nepoznávají, ale on se dále chopí každé příležitosti, aby se zviditelnil,“ vysvětloval pozadí skladby Klein, který v útlém dětství přišel o oba rodiče. „Je to pocta mému otci, když mě vychovával, předal mi expanzivní pohled na svět,“ dodal.

Na holandské a belgické scéně není Joost Klein žádnou velkou neznámou. Vystupuje zde na větších festivalech jako Lowlands, Pinkpop a Pukkelpop. Loni v listopadu se mu podařilo dvakrát vyprodat amsterdamskou koncertní síň AFAS Live s kapacitou 6 000 diváků. O tom, že se jedná o vycházející hvězdu kombinující elektronické subžánry s popovými i rapovými akcenty, není pochyb. Přitom se na hudební scéně pohybuje již o roku 2016.

Ve svých písních často reflektuje osobní strasti a trápení, přičemž otevřeně hovoří o svých psychických problémech. „Nikdo z nás není v pořádku, a to je normální,“ svěřil se Klein. Své démony představí příští rok v České republice vůbec poprvé v pražském klubu MeetFactory. Bude se tak dít v rámci většího evropského turné, které započne zkraje roku 2025. A naváže tak na premiérové evropské koncerty, které se uskutečnili v únoru letošního roku v Německu, Švýcarsku a Rakousku.

Záznam letošního semifinálového kola Eurovize.

Pro velký zájem se událost nakonec přesouvá do Fora Karlín. Termín koncertu zůstává stejný.