Obrázek k článku „Tvůj opak je žirafa.“ Eminem se tvrdě pustil do dávného rivala
| Lukáš Rešl | Foto: Craig McDean, Universal Music

„Tvůj opak je žirafa.“ Eminem se tvrdě pustil do dávného rivala

Slavný Slim Shady vydal ve spolupráci se společností Lyrical Lemonade track Doomsday Pt. 2, v němž si nebere žádné servítky. Jeho terčem se stal rapper Benzino, se kterým je několik let ve sporu. Vysmívá se délce jeho krku.

Nový song vyšel v pátek 26. ledna jako součást alba All Is Yellow, které vydává multimediání společnost Lyrical Lemonade ve spolupráci s vybranými hiphopovými umělci. Krom toho, že se jedná první Eminemův track letošního roku, jde o další střípek k aféře „Eminem vs Benzino“, která se táhne od začátku nového milénia.

Benzino (vlastním jménem Raymond Leon Scott), který byl mimo jiné spolumajitelem hiphopového magazínu The Source, se tehdy dostal do sporu s Eminemem mimo jiné kvůli „nespravedlivé“ recenzi na jeho později veleúspěšné album The Eminem Show (2002). V recenzi dostal čtyři mikrofony z pěti, což považoval za nespravedlivé a obvinil magazín i Benzina z tvrzení, že kvůli své rase nezískal všech pět mikrofonů. Ještě předtím se dvojice dostala do sporu, když Benzino zveřejnil nahrávku, ve které Eminem opakovaně používá slovo „nigger“. Eminem se za to později omluvil. Od té doby proti sobě oba rappeři poslali pár diss tracků a zdá se, že tenhle konflikt bude mít ještě delší dohru.

Nyní totiž Slim Shady přichází s trackem Doomsday Pt. 2 a ostrými slovy na adresu černošského rappera rozhodně nešetří. Text písně je plný jeho typických slovních hříček, výsměchu i rýpnutí. „Teď mám hádanku (Cože?), jedna podmínka, nesmíš se smát (Dobře) / Co je opakem Benzina? (Cože?) Žirafa (Haha),“ zní překlad úryvku Eminemova textu. Rapper využil metafory žirafy jako odkazu na krátký krk Benzina a vysmívá se tak jeho vzhledu.

Dále se v textu úderné téměř dvouminutové skladby zaměřuje i na Benzinovy finanční problémy a údajné dluhy. Skladba budí kontroverze také kvůli drsným rýpancům a zmínce o jeho dceři (rovněž rapperce) Coi Leray. Eminem zde naznačil, že Benzino nebyl dobrý otec a že se svou dcerou nežil právě kvůli špatné finanční situaci.

Celý track však není jen „hejt“. V písni například vyjadřuje svůj respekt k rapperovi J. Coleovi a také svou loajalitu vůči labelu Aftermath, u kterého působí už téměř dvacet pět let. V písni působí Eminemův rap rozvážným, až ledově chladným dojmem. Rok 2024 tak načíná ve velkém stylu.

Eminem, rodným jménem Marshall Bruce Mathers III., za svou dlouholetou a úspěšnou kariéru ve svých písních kritizoval nejednu celebritu a nadále si tak drží pověst provokatéra, který měl co do činění například s rapperem Machine Gunem Kellym, herečkou Pamelou Anderson, hercem Nickem Cannonem či zpěvačkou Mariah Carey.