Obrázek k článku Ed Sheeran zahraje v Hradci Králové. Přivezou ho pořadatelé Rock for People
| Šárka Hellerová | Foto: Annie Leibovitz

Ed Sheeran zahraje v Hradci Králové. Přivezou ho pořadatelé Rock for People

Ed Sheeran do České republiky zavítá v rámci turné Mathematics. Populární zpěvák, který letos vydal dvě alba, vystoupí 27. července 2024 v multifunkčním areálu Park 360 v Hradci Králové. Akce se koná v rámci série Rock for People Concerts.

„Mám obrovskou radost, že můžeme uspořádat koncert takové osobnosti a jedinečného muzikanta, kterým je Ed Sheeran. To, že si pro svou show v České republice vybral Park 360, kde je domovem i náš festival Rock for People, je pro nás obrovská čest a přelomový milník,“ komentuje za spolupořádající agenturu Ameba Production její šéf Michal Thomes. „Je to pro nás důkaz, že se opravdu každým rokem posouváme a náš areál může konkurovat velkým světovým arénám.“

Dvě desky za rok

Dnes dvaatřicetiletý Ed Sheeran debutoval ve dvaceti albem, které pojmenoval matematickým znaménkem +. Skladby jako The A Team, You Need Me, I Don`t Need You či Give Me love zní na jeho koncertech i dnes, když jede turné k šesté studiové desce, která je naopak –, jinak zvaná též Subtract, nebo česky mínus.

Sheeran tak letos v sérii alb, jež pojmenoval matematickými symboly dospěl od kladu k záporu. A nejspíš ironií osudu se jeho letošní album opravdu potýká s velmi těžkými tématy. Hudebník se písněmi vyrovnává mimo jiné s rakovinou své ženy. Nemocí trpěla v době, kdy pár čekal dítě. Další ranou osudu byla tragická smrt blízkého přítele. „Vůbec poprvé jsem se nesnažil udělat desku, která se bude lidem líbit, vydávám něco, co je upřímné a opravdové vůči tomu, kde se ve svém dospělém životě nacházím,“ napsal na sociální sítě o albu, jehož vznik pro něj byl i terapií.

Terapie hudbou snad zabrala, a tak Sheeran, který dodnes vystupuje jen sám s kytarou a loopery, letos v září vydal další desku, jíž pojmenoval Autumn Variations. Nahrál i živé verze písní, během jejichž vzniku nejspíš způsobil pár lidem solidní šok – nahrával totiž přímo v obývácích svých překvapených fanoušků.

„Minulý podzim jsem si uvědomil, že já i moji přátelé procházíme mnoha životními změnami. Po letních vedrech se vše buď uklidnilo, usadilo, rozpadlo, vyvrcholilo nebo zbortilo. Když jsem na začátku loňského roku procházel těžkým obdobím, psaní písniček mi pomohlo chápat moje pocity a vyrovnat se se situací,“ odkrýval Ed Sheeran v oficiálních prohlášeních pro tisk inspiraci pro album svých „podzimních variací“.

„Psal jsem písničky, některé z perspektiv jiných lidí, některé z mého pohledu, abych zachytil, jak jsme v tu dobu vnímali svět. Prožívali jsme vrcholy, zamilování, nová přátelství a zároveň zlomená srdce, deprese osamění a zmatení. Můj otec a bratr mi řekli o skladateli jménem Elgar, který složil Enigma Variations – každá ze čtrnácti kompozic byla o jiném jeho příteli. Inspirovalo mě to k tomuhle albu.“

V České republice Ed Sheeran vystoupil poprvé v roce 2015 v holešovické Tipsport Areně. Když přijel příště, čekaly ho zde dva koncerty v Letňanech a dohromady si s ním jeho písně přišlo zazpívat 140 tisíc lidí. Nyní zahraje v Česku po pěti letech. Pořadatelé v hradeckém Parku 360, kde se koncert uskuteční, nachystají v ceně vstupenky od dopoledních hodin doprovodný hudební i nehudební program.