Obrázek k článku Obří maďarský Sziget rozproudí Dua Lipa i Lenny. Co dalšího nevynechat?
| Kristina Kratochvilová | Foto: Hugo Comte

Obří maďarský Sziget rozproudí Dua Lipa i Lenny. Co dalšího nevynechat?

Po pauze, která působí jako věčnost, ale zároveň jako by nikdy nebyla, dnes znovu odstartuje týdenní svátek hudby, maďarský festival Sziget. Vlaky směrem do Budapešti praskají ve švech a na nástupišti a později i v jídelním voze směrem z Prahy lze zaslechnout pestrou směsici evropských jazyků. Španělé, Skoti, Italové, ale i tisíce Čechů a Slováků vyráží vstříc ostrovu Óbuda.

Každý den se na ostrově protočí téměř 400 tisíc návštěvníků. Zatímco ti nejvytrvalejší jedou na celý týden, k dispozici jsou i vstupenky na tři či jen jeden den. I přes svou masivní kapacitu festival hlásí v některé dny téměř vyprodáno. Při pohledu na letošní program se nelze divit.

Lineup praská ve švech jak zvučnými světovými jmény, tak i výběrem toho nejzajímavějšího napříč všemi žánry a kontinenty na menších pódiích. V programu se objevuje i několik zástupců české hudební scény.

Je deset ráno a v jídelním voze si první cestovatelé směr Sziget rozjařeně přiťukávají pivem a jejich nadšené úsměvy a natěšené výrazy podtrhují, že letošní ročník bude svým způsobem o špetku vzácnější než ty předchozí. Přece jen jsme zažili, jaký je život bez kultury. O to víc si ji teď všichni chceme užít.

7 tipů koho na Szigetu nevynechat 

Arctic Monkeys

Anglická indie rocková kapela se na hlavním pódiu Szigetu nepředstaví poprvé. V roce 2018 byli jasnými headlinery celého festivalu, obří bouře však těsně před začátkem koncertu zasáhla areál festivalu a donutila řadu diváků předčasně odjet. Koncert se sice nakonec uskutečnil, poloprázdné publikum na umělce takové velikosti však byla škoda. Letos současná předpověď pondělnímu koncertu stále přeje a Arctic Monkeys tak snad spolu s desítky tisíc diváky budou moc společně a naplno zazpívat, že ti to na tanečním parketu opravdu sluší! Omrkneme show, kterou jen o pár dní později (18. srpna) uvidíme i v Praze! 

Arctic Monkeys se letos vrátili na scénu koncertem v Istanbulu a písničkou Do I Wanna Know? 

Lenny, Idea a Mr. Kriss & Marson

Zahrát si na Szigetu je pro každého hudebníka čest a zároveň vysoká meta. Sziget je jedním z největších hudebních festivalů v Evropě, který se koná již od roku 1993. Letošní českou hvězdou festivalu je Lenny, která zahraje v pátek 12. srpna navečer na Europestage a rapper Idea, který se představí už ve čtvrtek v podvečer na dropYard. Na stejném pódiu v pátek odpoledne uvidíme i české taneční duo Mr. Kriss & Marson.

Fontaines D.C.

Jedním z posledních jmen, které si na letošním Szigetu zahraje a uzavře týden na ostrově Óbuda bude irská postpunková kapela Fontaines D.C.. Ta se letos v březnu ukázala v pražské Roxy a jejich koncert patřil k tomu nejlepšímu, co jste letos mohli v Praze hudebně zažít. Upřímně mě zajímá, jestli si udrží svůj kvalitní klubový zvuk i na festivalu této velikosti.

V Praze byli Fontaines D.C. perfektní, na Glastonbury hráli letos rovnou třikrát a skvěle. Jak jim to půjde na Szigetu? 

Jon Hopkins

Britský hudebník a hudební producent Jon Hopkins není nikdy krokem vedle. Elektronická hudba vzniká pod rukama Hopkinse jako magie. Za několik posledních let jsem měla příležitost tohoto výjimečného umělce vidět naživo několikrát a vždy patřil k highlightům celého festivalu.

Dua Lipa

Britská zpěvačka albánského původu Dua Lipa je oprávněně jednou z nejvýraznějších a nejuznávanějších hudebnic současné generace. Se svým albem Future Nostalgia, které vyšlo začátkem pandemie, přinesla světu alespoň částečný únik, vzpomínku na protančené noci a naději, že jednou si na její hity Don't Stop Me Now, Levitating a Physical zatančíme naživo. Nyní se toho dne konečně dočkáme. A to hned první den festivalu! 

Říkal někdo večírek? Potkáme se pod pódiem, na kterém bude hrát Dua Lipa

RÜFÜS DU SOL

Australská elektronická skupina RÜFÜS DU SOL je jedním z prvním aktů hlavního pódia celého festivalu. Kapela mě osobně s jejich pětačtyřiceti minutovým live setem z Joshua Tree, který najdete na Youtube, provázela celou karanténou a zhlédnutí tohoto setu srdečně doporučuji dál. Ani při veškeré snaze bych nedokázala spočítat, kolikrát jsem ho slyšela a svůj osobní vrchol celého festivalu si tak odškrtnu hned během první hodiny v areálu. RÜFÜS DU SOL aktuálně jedou evropské turné, hned po Szigetu se představí v Praze, kde v sobotu 13. srpna  odehrají koncert ve Foru Karlín.

Mezerg

Pokud máte rádi Marca Rebilleta nebo Salvatora Ganacciho, nenechte si ve čtvrtek v noci ujít francouzského producenta Mezerga s jeho energickým tanečním setem. Do širokého povědomí se dostal se svým virálním videem, ve kterém hrál na kusy melounu jako na syntezátory. Na konci dubna se představil ve vyprodaném pražském Paláci Akropolis a veškeré pozitivní ohlasy svědčí, že by mohl být dalším velkým jménem na poli elektroniky.