Obrázek k článku Dream Theater oslavují 40 let a návrat Mikea Portnoye. Ve slavné sestavě míří i k nám
| Lukáš Rešl | Foto: PFA Media

Dream Theater oslavují 40 let a návrat Mikea Portnoye. Ve slavné sestavě míří i k nám

Virtuózní průkopníci progresivního metalu příští rok oslaví 40 let na scéně a k výročí chystají celosvětové turné s podtitulem An Evening With Dream Theater. Skupina do níž se po dlouhých letech vrátil Mike Portnoy, zavítá i do Prahy. Vystoupí 2. listopadu 2024 v pražské Sportovní hale Fortuna.

Málokterá kapela si v rámci progresivního metalu vybudovala takové renomé jako právě Dream Theater. V podstatě každý člen kapely je ikonou svého nástroje, jehož herní techniku i zvuk dokázal posunout na novou úroveň. I proto fanoušci dlouho volali po návratu letitého bicmena Mikea Portnoye, který skupinu v roce 2010 opustil. A nakonec se dočkali. V říjnu minulého roku totiž skupina ohlásila velký návrat ztraceného syna. Zároveň uvedla, že s již bývalým bubeníkem Mikem Manginim se rozešla po přátelské dohodě.

Držitel mnoha prestižních ocenění za hru na bicí soupravu, se tak připojuje ke kytarovému mágovi Johnu Petruccimu, klávesovému virtuosovi Jordanu Rudessovi, baskytaristovi s pavoučími prsty Johnu Myungovi a k ikonickému hlasu zpěváka Jamese LaBrieho. Turné An Evening With Dream Theater bude počtrnácti letech prvním společným výjezdem této ikonické sestavy, která má na svědomí třeba úspěšné album Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory (1999).

„Toto turné bude pro nás neuvěřitelně výjimečné! Každý koncert bude plný očekávání a emocí. Nemůžeme se dočkat, až opět společně vstoupíme na pódium a na podzim zahájíme tuto historickou oslavu 40 let. Tohle je teprve začátek a v příštích měsících se s vámi podělíme o spoustu dalších vzrušujících novinek,“ uvedla skupina k nadcházejícímu turné.

Za svou kariéru nahráli Dream Theater úctyhodných 15 studiových alb a rozhodně se nejedná o konec jejich skladatelské potence. Koncem března letošního roku totiž skupina oznámila, že s Mikem Portnoyem právě dokončila psaní materiálu na šestnáctou desku. Novinku zveřejnili skrze natočený vzkaz na sociálních sítích, ve kterém vystoupil s Mikem Portnoyem i John Petrucci. „Tak jsme to zvládli. Makali jsme na tom albu tak tvrdě, až nám z toho zešedivěly vousy… Panebože, takže je 30. března, sobota, rok 2024. A my jsme právě dokončili psaní desky i nahrávání bicích. Není to šílené?“ prohlásil s úsměvem Petrucci.

Evropská část turné An Evening With Dream Theater, která se skládá z 23 zastávek, nemine Českou republiku. Pražské publikum se vystoupení populární sestavy dočká 2. listopadu ve Sportovní hale Fortuna v Holešovicích. Skupina slibuje výjimečný a několikahodinový zážitek, který ozdobí i skladby z chystané desky.