Obrázek k článku GLOSA: Doživotí za potrat? „Fuck you!“ reagují Olivia Rodrigo, Lily Allen, Billie Eilish a další hvězdy
| Kristina Kratochvilová | Foto: Profimedia

GLOSA: Doživotí za potrat? „Fuck you!“ reagují Olivia Rodrigo, Lily Allen, Billie Eilish a další hvězdy

Amerika, země zaslíbená a místo, kde se sny mění ve skutečnost. Pokud nejste žena a vašim snem není rozhodovat o vlastním těle a životě.

V Americe se přes noc můžete stát světovou hvězdou, vyhrát miliony, nebo si koupit brokovnici. Pro pocit bezpečného domova, samozřejmě. Pokud ale u sebe zrovna v kabelce nemáte revolver a při noční procházce vás přepadne a znásilní třikrát trestaný zločinec a vy s tímto jedincem otěhotníte, dítě si musíte nechat. I když by vám třeba bylo jen osmnáct a po létě jste měla nastoupit na slibnou vysokou školu a začít žít vlastní dospělý život. Místo toho musíte na studium zapomenout a vzít práci pokladní na odlehlé benzínce, abyste uživila dítě, které vám až do smrti bude připomínat nejhorší noc vašeho života. A přítomnost onoho násilníka vás bude provázet životem jako stín. Je to přeci otec vašeho dítěte.

Tohle je Amerika,“ rapuje Childish Gambino, vlastním jménem Donald Glover, v singlu z roku 2018, se kterým získal prestižní ocenění Grammy v kategoriích Singl roku, Nahrávka roku, Nejlepší rapové vystoupení a Nejlepší hudební videoklip.

Hystericky tancující umělec s brokovnicí na rameni vykresluje zneklidňující obrázek současné Ameriky, ve které jsou masová střílení na denním pořádku. Jen v letošním roce jich bylo okolo tří set. Dle výzkumů se 82 % nezletilých páchajících sebevraždu zbraní zastřelí pistolí vlastních rodičů, kterou mají schovanou v šuplíku a za posledních padesát let se v USA odehrálo okolo 2000 masových útoků na školách. Místo regulací zbraní se ale děti ve školách učí, jak potichu našlapovat, aby je útočník při útěku neslyšel.

Výrazné procento zastánců držení zbraní se ale ironicky považuje za takzvané pro-life osoby. Tedy lidi odsuzující potraty, označující ženy a doktory, kteří provádí interupci, za vrahy.

Ženy jako druhořadé osoby

V pátek 24. června americký nejvyšší soud zrušil po 49 letech ústavní právo na potrat a rozhodnutí, jestli potraty zakázat, nebo ponechat legální, bude na jednotlivých státech.

Věci nabraly rychlý spád. Kupříkladu v desátém nejmenším státě USA, Západní Virginii, která má necelé dva miliony obyvatel, již během pátečního odpoledne v jediné potratové klinice v zemi hned po vynesení rozsudku zrušili přibližně sedmdesát naplánovaných potratů. Žena, která se nyní pokusí v tomto státě o potrat, může být soudem odsouzena na tři až deset let vězení.

Člověk, který se jen pokusí o potrat v Texasu, ať už jde o ženu, či doktora, který by zákrok měl provádět, může strávit ve vězení až 20 let. Pokud by se potrat povedl, mohou tito lidé čelit až doživotí ve vězení. Doktor by zároveň za pouhý pokus o interrupci měl zaplatit pokutu ve výši 100 000 dolarů, v přepočtu 2 345 000 korun.

Buďte revolucionáři

Reakce ze stran světových hvězd na sebe nenechala dlouho čekat. Sociální sítě zaplnily rozhořčené zprávy umělců z celého světa. Zvednuté prostředníčky do Ameriky zároveň posílají desítky umělců a stovky tisíc návštěvníků Glastonbury, jednoho z největších a nejdůležitějších hudebních festivalů na planetě, který se odehrává v Británii právě tento víkend.

Jsem zničená a vyděšená z představy kolik žen a dívek zemře kvůli tomu, že jim bude upřeno základní lidské právo rozhodovat o svém vlastním těle. Tuto píseň věnujeme všem soudcům nejvyššího soudu, kteří nám dokázali, že je svoboda lidí vůbec nezajímá. Nenávidíme vás,“ vzkázala se zdviženým prostředničkem Olivia Rodrigo po boku s Lilly Allen a písní Fuck You.

Billie Eilish před začátkem písně Your Power prohlásila „Následující píseň je o moci a o tom, jak bychom vždy měli pamatovat na to, abychom svou moc nezneužili. Dnešní den je velice velice temným dnem pro všechny ženy v USA. Řeknu jen tohle, protože už v tuhle chvíli na to nezvládám dále myslet.“ 

„Do prdele s Amerikou a se všema těma irelevantníma starýma sráčema, kteří se nám snaží říkat, co máme dělat s našimi vlastními těly,“ dala průchod frustraci písničkářka Phoebe Bridgers, která sama podstoupila potrat v minulém roce. 

Nečekejte na revolucionáře, aby změnili svět. Buďte revolucionáři. Nikdo tuhle práci neudělá za nás. Je to naše práce a musíme ji udělat právě teď!“ zářilo na krvavě zbarvené obrazovce během kalifornského koncertu zpěvačky Halsey.

Domácí potraty

Zákazem potratů k potratům nepřestane docházet. Ženy si jen budou hledat daleko nebezpečnější cesty, jak se nechtěného dítěte zbavit.

Držitelka Oscara, Emmy a Grammy, herečka Whoopi Goldberg, řekla, že nechtěně otěhotněla ve čtrnácti letech. V té době byly potraty v Americe ještě stále ilegální. Pokusila se tak o potrat zavřená sama doma v koupelně, aby se o tom nikdo nedozvěděl. Vypila směs bělidla, alkoholu a prášku do pečiva. Měla štěstí a ze směsi se smrtelně neotrávila, domácí potrat se jí ale podařil. Tisíce žen, které se snaží o domácí potraty takové štěstí ale nemají a umírají.

Goldberg patřila k jedněm z hlavních hlasů, které se snažily podpořit udržení práva na potrat.

Návrat do pravěku

Bylo by naivní myslet si, že konzervativní republikáni skončí u zrušení práva na potrat. Soudce Clarence Thomas už navrhl opětovné projednání práv homosexuálů, svateb osob stejných pohlaví a dostupnost antikoncepce. Je možné, že liberální Amerika, kterou jsme znali z filmů, může v nejbližších letech zůstat už jen pouhou památkou uchovanou právě prostřednictvím filmů.

Pokud však máte pocit, že přehnaně řešíme problémy, které se dějí daleko za oceánem, nenechte se zmýlit. Potraty jsou v Evropě nezákonné a trestají se vězením pro ženu i lékaře, nebo jsou silně zákonem limitované v sousedním Polsku, Andoře, Vatikánu, Lichtenštejnsku a na Maltě. Do září minulého roku byly potraty kriminalizované i v San Marinu, kde se zákon změnil na základě referenda.

V Česku se podobné tendence začaly výrazněji projevovat letos prostřednictvím Hnutí pro život. Jeho aktivity probíhaly v pozadí veřejného prostoru už delší dobu. Své pravé úmysly a naprosté ignorantství k přání žen odhalili veřejně až díky reakci na pomoc znásilněným ukrajinským ženám vojáky okupanty. Kritizovali snahu pomoct obětem zbavit se noční můry ve formě dítěte s vojáky, kteří vyvražďovali jejich krajany a obsazovali okolní města a jako pomoc proti znásilnění navrhovali pepřové spreje. Ty jsou totiž dle nich proti střelným zbraním a nožům vyhrožujících vojáků účinné. Po tomto prohlášení naštěstí řada osobností a doktorů od podpory hnutí opustila.

Akt nejvyššího amerického soudu je osobní urážkou všech žen, nezávisle na národnosti. Dává nám totiž najevo, že si myslí, že jsou ženy nesvéprávné až do té míry, ve které nemohou samy rozhodovat o svých vlastních tělech a potřebují k tomu jiné lidi, shodou okolností muže, kdo o jejich tělech rozhodnou.

Jedním z důvodů, proč je důležité vyjádřit nelibost k tomuto americkému aktu i v naší zemi, je fakt, že když může jedna z největších svobodných západních zemí během jednoho dne ukročit nazpět padesát let pokroku a lidských práv, co brání nějakému českému konzervativnímu *pro-life* politikovi, aby testoval hrany své moci a začal postupně prosazovat podobná pravidla i u nás doma?