Obrázek k článku Hvězdy nebo lůzři? Dokument o Nickelback míří na Netflix
| Jarda Konáš | Foto: Richard Beland

Hvězdy nebo lůzři? Dokument o Nickelback míří na Netflix

Sotva českým fanouškům dozněl v uších pražský koncert, nyní s kanadskou čtveřicí můžou strávit další (nejen) večer.

Těžko bychom hledali jinou kapelu, která má tolik oddaných fanoušků i odpůrců chrlících jeden fór za druhým. Právě tento rozpor obsahuje už v názvu dokument Nickelback: Hate to Love. Premiéru měl vloni na Mezinárodním filmovém festivalu Toronto, do kin šel letos zpočátku jara a nyní je konečně k vidění i na Netflixu.

Britský režisér Leigh Brooks pojal dokument jako klasický celovečerák o rockové kapele. S muzikanty trávil čas na cestách, na pódiu i v baru a skrze jejich výpovědi skládal příběh o skupině, která se z poflakování v zapadákově vypracovala až na nejhranější kapelu Ameriky. A dojde i na nepříjemné otázky.

V době tzv. review bombingu, tedy automatického cíleného udělování negativního hodnocení uživateli, se dá čekat, že Nickelback: Hate to Love dostane na internetu zase naloženo. Proto nejspíš nepřekvapí, že jde o nejhůře hodnocený snímek v Brooksově kinematografii. Ale ozvali se i kritici, David Fear v recenzi časopisu Rolling Stone napsal: „Toto je Nickelback mezi rockovými dokumenty.“ Jauvajs!

Ale i díky tomu je film tak trochu pro všechny. Fanoušci uvidí svou kapelu jinak, než ji znají z pódia, a odpůrci můžou brát zhlédnutí jako takové guilty pleasure.