Obrázek k článku The Prodigy změnili text kultovní skladby. Dohnala je politická korektnost?
| Jarda Konáš | Foto: Rahul Singh

The Prodigy změnili text kultovní skladby. Dohnala je politická korektnost?

Přišlo to náhle a bez jakéhokoliv komentáře, upravený text zazněl poprvé na koncertě v Londýně.

Prodigy za skladbu Smack My Bitch Up schytali kritiku už v době vydání v roce 1997. Track budil kontroverzi kvůli textu, který řada lidí vnímala jako obhajování násilí na ženách. Přesto vyšla jako singl i na slavné desce The Fat of the Land a skupina ji pětadvacet let hrála na koncertech s publikem hopsajícím na „Smack my bitch up“, možná jeden z nejslavnějších textových sloganů v dějinách elektronické scény.

Jenže letos, konkrétně 24. listopadu na koncertě v Londýně došlo ke změně. Maxim, nyní v roli frontmana místo zesnulého Keitha Flinta, najednou zpíval už jen jednu polovinu textu „Change my pitch up,“ což je, řekněme to rovnou, dost uhlazený text bez sebemenší kontroverze. Část, která dřív vyvolávala protesty, vynechal.

Proč se Prodigy k tomuto kroku odhodlali, není jasné. Muzikanti nic nekomentovali, fanoušci nebyli nijak informovaní, že by mělo dojít k nějakým změnám v repertoáru. Na sítích se začala šířit videa se záznamem vystoupení a kdekdo se teď ptá, proč svou legendární skladbu Prodigy tak změnili a obrousili jí hrany? Je za tím snaha o korektnější text? Měknutí samotných členů, kteří před šedesátkou chtějí zpívat něco jiného než ve třiceti? Zazní takto na pražském koncertě 7. prosince? Odpověď na poslední otázku zjistíme již brzy, zbytek nikdo neví a dokud to Maxim nebo Liam Howlett nevysvětlí, nejspíš ani vědět nebude.