Obrázek k článku Díky, Strahove! Bert & Friends světu představili živák z roku 2050
| Vojtěch Tkáč | Foto: Matěj Racek

Díky, Strahove! Bert & Friends světu představili živák z roku 2050

„Nevím, že by někdo někdy něco takového kdy na světě vytvořil,“ říká na pódiu muž v modrých džínách a černém roláku s tabletem v ruce. Tímto kouzelným dvojníkem Stevea Jobse není nikdo jiný než Albert Romanutti. Světu právě uvádí dílo, na kterém v rámci Bert & Friends pracoval přes čtyři roky.

Bert & Friends je skutečně malá česká kapela hozená do velkého světa. Na své nové nahrávce přilítává raketou přímo na Strahov. Pod záře reflektorů stadionu o převýšené maximální kapacitě 340 tisíc lidí. Živoucí album 2050: Live at Strahov je záznam vysněného koncertu, který se teprve stane. Tou dobou pětapadesátiletý umělec Albert Romanutti se nyní vrací do současnosti, aby našemu světu připomněl, jak budou jednou Bert & Friends znít. Můžete to slyšet nejen na nové desce, ale i na nadcházejícím turné.

Premiérová poslechovka nahrávky se uskutečnila ve spolupráci s Radiem Wave v prostorách Studia 1 Českého rozhlasu. „Tohle je den, na kterej jsem se těšil čtyři roky,“ zahajuje svou řeč Albert Romanutti v minimalistickém outfitu technologického vizionáře. Obrysy nápadu 2050: Live at Strahov tak vznikal napříč časovými pásmy paralelně od roku 2017. Megalomanský koncert zahajuje píseň Jupíter, v níž mimo jiné Albert původně děkoval Strahovu už na albu Supr. Napříč půlhodinovou stopáží zazní také skladby z EP Panna a netvor nebo starší hity jako Plody moří a Haluzinace, která se tady mění v europopovou elektronickou rubačku.

Kromě toho, že nahrávka absolutně vybočuje svým konceptem a myšlenkou, skrývá úžasné detaily. Od vazbení mikrofonu, přeřeknutí v refrénu, bouchnutí šampaňského bez špuntu až po tajemného Luboše, Albertovy děti a hysterické aplaudování publika. Některé hlášky fanoušků ve strahovském davu přitom pocházejí z koncertu Klasrido, který vyšel loni i na vinylu. Díky dotažené produkci to všechno pohromadě doopravdy působí jako živý koncert, což je jednoduše neuvěřitelné. Písně Bert & Friends zní přitom často úplně jinak, než jak jste je kdykoliv předtím (nebo potom) slyšeli. Zásadní proměnou prošlo například Amore Mio, které se mění v téměř filmovou pompéznost a velkolepě uzavírá celou show.

Albert Romanutti, David Herzig, Vladko Mikláš a Jakub Šindler opět rozbourávají zajeté stereotypy okolo vydávání dlouhohrajících a jakýchkoliv jiných alb. Není to poprvé a určitě ne naposledy, kdy Bert & Friends přicházejí s něčím, co by nikoho nenapadlo. Při poslechu 2050 se vážně přenesete na vyprodaný Strahov budoucnosti. Bert & Friends jsou tady proto, aby mohli společně světu dávat smysl, jaký budou chtít. Tak třeba za tisíc let znova tady.