Obrázek k článku I česká hitparáda pamatuje na smrt. Depeche Mode narušili monopol rapperů
| Lukáš Rešl | Foto: Anton Corbijn

I česká hitparáda pamatuje na smrt. Depeche Mode narušili monopol rapperů

Pravidelný žebříček IFPI přišel s novými daty o nejúspěšnějších deskách v tuzemsku za uplynulý týden. Do předních pater, konkrétně na druhou pozici, se krátce po svém vydání vyhoupla čerstvá novinka Memento Mori od Depeche Mode.

Depeche Mode svým albem dokazují, že je o ně pořád velký zájem. Memento Mori se prosadilo i v konkurenci rapu, který je v české hitparádě dlouhodobě  nejúspěšnější. Od svého vydání je nepřetržitě na prvním místě album Roadtrip od Calina & Viktora Sheena a zatím se nezdá, že by se na jejich pozici nejposlouchanějších domácích interpretů mělo cokoliv měnit. Podobný úspěch má aktuálně i Ektorův Detektor III. Novinka Davida Gahana a Martina Gora, ale postupně stoupá vzhůru a potvrzuje tím skvělé kritiky i reakce fanoušků. 

"Silné temné album plné vážných myšlenek. Nenabízí moc hitů, ale je nepřehlédnutelné a nezpochybnitelné coby milník v životě kapely," píše o albu Memento Mori Jarda Konáš v recenzi, která vyšla v dubnovém Headlineru. 

Když pomineme hip hop, do desítky nejúspěšnějších alb pronikla i novinka Did You Know That There's a Tunnel Under Ocean Blvd od americké zpěvačky Lany Del Rey. Ze zahraničních nahrávek se již třetím týdnem drží v top 10 také nejnovější album Miley Cyrus nebo Weeknd a jeho Starboy, který od začátku roku znovu nabírá na popularitě. Z domácích interpretů se vyjma Ektora a Calina s Sheenem v žebříčku IFPI dlouhodobě drží také Yzomandias s Nik Tendem, jejichž Kruhy & Vlny od svého vydání v listopadu loňského roku nevypadly z první desítky.

Zájem o rap potvrzuje i pohled do digitální hitparády singlů. Té nadále vévodí skladba Safír z desky Roadtrip, která má v nejlepší desítce jednotlivých písniček hned tři zástupce. Od začátku měsíce také plynule stoupá singl I'm Good (Blue) od francouzského dýdžeje Davida Guetty a americké zpěvačky Bebe Rexhy. Depeche Mode se zatím v singlovém žebříčku neprosadili. 

Přes úspěch Depeche Mode u nás mezi nejpopulárnější žánry i nadále patří hip hop a rap v podání domácích interpretů. Dominance nahrávek Calina, Viktora Sheena, Ektora a Yzomandiase s Nik Tendem se zdá být neotřesitelná.