Obrázek k článku Jak dostat holky na koncerty? Rapper Denzel Curry vděčí za kariéru Billie Eilish
| Kristina Kratochvilová | Foto: Universal Music

Jak dostat holky na koncerty? Rapper Denzel Curry vděčí za kariéru Billie Eilish

Jako hvězda začal zářit před třemi lety, když si ho na světové turné přizvala Billie Eilish. Tehdy si rapper Denzel Curry uvědomil, že by rád jednou vyprodával arény. Dnes patří k nejrespektovanějším rapperům. Mluvili jsme o nové desce, lpění na minulosti, karmě, bojových sportech i o jeho plánu dostat na své koncerty více holek.

Nesetkali jsme se sice v aréně, ale jeho květnový koncert ve Žlutých lázních měl energie na tři haly. Denzel Curry tu vystoupil v rámci svého turné Melt My Eyez See Your Future, na kterém představil novou desku. 

Vaše poslední album se jmenuje Melt My Eyez See Your Future. První část fráze má odkazovat na negativní zprávy, kterým jsme každý den vystavováni, ale záměrně před nimi zavíráme oči. Děláte to sám často? 

Lidé mají tendenci zavírat oči před věcmi, které se jim nelíbí. Není to jen ignorování negativnícxh zpráv a dění. Snažíme si přikrášlovat i obrázek sebe sama. Moc lidí si nechce přiznat, že nejsou dokonalí a mají své chyby. Před sebou samými tak předstíráme, že jsme někdo, kdo vůbec nejsme. 

A jak jste na tom tedy s přijímáním negativních zpráv vy?

Taky se snažím často nevidět, co se kolem mě děje, ale občas to nejde jinak než se podívat pravdě do očí, abychom si naplno byli schopni uvědomit, v jak zkurveném světě žijeme. V půlce května jeden osmnáctilej kluk nakráčel do supermarketu v Buffalo a zastřelil deset lidí. Útočil naschvál na černochy. To je přece naprosto šílený. Svět je šílenej a zkurvenej. O takových věcech bych sice raději nevěděl, ale jak říkám, je potřeba být si vědom toho, co se okolo nás děje.

Druhá část názvu alba je See Your Future. To znamená nebabrat se v minulosti a dívat se do budoucna. Lpěl jste hodně na své minulosti? 

Jasně. Hodně věcí, o kterých na téhle desce mluvím, je o vyrovnávání se s minulostí. Je potřeba ale překročit svou minulost a vydat se vstříc budoucnosti, protože na té primárně záleží. Budoucnost je krok dopředu. Budoucnost je právě teď. Budoucnost je zítra. Budoucnost je i minuta, která nastane po téhle minutě. Minulost se změnit nedá. Nevím sice, co mě čeká, ale ať už to bude cokoli, musím na to být připravený. 

O Melt My Eyez See Your Future jste často v dobách příprav mluvil jako o svém mistrovském díle. Jak se na album díváte po vydání?

Přeju si sice, abych pár věcí udělal jinak, pořád je to ale nejlepší věc, kterou jsem kdy vytvořil. Je to skvělá deska a mám z ní radost. 

Billie Eilish si vás pozvala jako předskokana na své světové turné v roce 2019. To prý hodně změnilo vaši představu o koncertech, které byste chtěl hrát. Ovlivnil ještě někdo takhle výrazně vaši hudební kariéru?

Tahle změna, za kterou stojí Billie, je v mé hudební kariéře asi tou nejpodstatnější. Co se týká mých přátel rapperů, tak díky nim chci konstantně rapovat líp. Hlavní vliv na mě ale paradoxně mají umělci z jiných žánrů, než je rap. Zásadní vliv na můj hudební vývoj má třeba jazz. Hodně se učím kreslit se svým hlasem. Na konec je hlas přece jenom samostatný instrument, se kterým se dá dle libosti pracovat.

Na vašem novém albu jste mimo jiné spolupracoval třeba s Thundercatem, s ním konkrétně na singlu The Smell of Death. Jaká byla vaše spolupráce?

Thundercat je můj bráška. Jsme spolu skoro pořád, takže práce na tomhle singlu byla naprosto super. Málem byly na albu dva naše společné singly, finálním výběrem ale bohužel prošel jen tenhle jeden. Určitě není ale náš poslední. 

Se svým debutovým albem Nostalgic 64 jste sklidil velký úspěch. Vydal jste ho v pouhých osmnácti letech. Dokážu si představit, že být mladý a úspěšný dokáže člověka svést špatným životním směrem. Jak se vám podařilo udržet se na těch správných kolejích?

Za to primárně vděčím svému manažerovi Marcovi. Vyzvedával mě ze školy a vozil do studia, pracovali jsme spolu a pomáhal mi stát se lepším člověkem. Vděčím mu opravdu za hodně. Pracujeme spolu už přes deset let.

To je, předpokládám, i tady teď s vámi. 

Jasně, někde tu je se zbytkem mého týmu, který se za ta léta neměnil. 

Celý tým spolu drží celou dekádu?

Je to tak. Všechny znám přes deset let. S mým DJ se známe od mých šestnácti, s Marcem od sedmnácti. S rapperem Denirem Farrarem jsme se setkali v roce 2013, když vyšla deska Nostalgic 64. Je jako můj bratr. Jeho máma a moje mají narozeniny ve stejný den a příští rok spolu taky oslavíme deset let přátelství. 

Ještě zůstaňme u vašich začátků. Četla jsem, že jste na střední rapoval před spolužákem a ten vás přede všemi ztrapnil, když řekl, že váš rap stojí za starou belu?

Chtěl jsem mu zarapovat, protože to byl bratranec jednoho velkého rappera. Akorát že kvůli tomu, že byl Brisco jeho bratranec, myslel si, že je sám mega cool, a tak když jsem skončil, začal přede všemi hlásat, že nic neumím, a zesměšnil mě před všemi spolužáky. Říkal jsem si, že je to debil, ale určitá část ve mně vždycky chtěla uspět, abych mu ukázal, že jsem fakt dobrej a že říkal tenkrát nesmysly. Většinou se mě ale lidi snažili shodit tím, že říkali, že nevypadám jako skutečný rapper. 

A jak má správný rapper vypadat?

Podle nich má správný rapper vypadat jako gangsta a tak já rozhodně nevypadám. Já ale nejsem žádný gangster. Nevím, proč bych si měl kurvit život tím, že budu předstírat, že jsem něco, co nejsem. Vždycky jsem sám sebou. Odmítám se přizpůsobovat něčím představám o tom, jak bych měl vypadat, to bych nebyl já. 

Bavili jsme se o lpění na minulosti. Jaká životní událost vás nejvíce ovlivnila a je nejvíce slyšet ve vaší hudbě? 

Celý život. Každá jednotlivá zkušenost mě tvaruje. Konstantně si přeju zažívat nové a další věci, které mě zase posunují novým směrem. Nikdo z nás nechce zažívat nic špatného, ale i to je potřeba. Všechno v tomhle světě je padesát na padesát. Dostaneš půlku dobrýho a půlku špatného. Nesmíš se nikdy zasekat otázkama, proč se ti stalo něco špatného a říkat si, že život není fér. Tak to nefunguje. Pozitivní a negativní zkušenosti v životě jsou vyrovnané. 

Takže věříte v karmu?

No jasně. Nesnáším to, ale je to tak. Občas je těžký udělat správnou věc. Jsme lidé. Svět nabízí spoustu lákadel. Velice jednoduše se jim lze podvolit, ale to nechci. 

Všimla jsem si, že také často praktikujete Muay Thai, jeden z nejtěžších bojových sportů.

Jasně, naprosto to zbožňuju. Jednou chci Muay Thai ovládnout tak dobře, jako jsem ovládl rap. Chci být v tomhle sportu naprosto nejlepší, co jde. Muay Thai dělám už pět let a často se o něm bavím se svým bráškou, rapperem ZillaKami. Je to naše vášeň a už jsme mluvili i o soutěžení. 

Jako že byste chtěli uspořádat velký rapperský zápas Muay Thai? 

To vůbec. Většina z nich ve skutečnosti vůbec bojovat neumí. Musím se poklonit rapperovi Blueface, ten na mě fakt udělal dojem, ale jinak opravdu ne. Tady těmi různými zápasy, kdy se proti sobě staví celebrity, dost opovrhuju. Bylo by asi docela cool vidět bojovat celebritu s fanouškem. Třeba kdyby někdo mluvil o nějakým rapperovi sračky a ten mu řekl, že jestli má problém, tak ať si to jdou vyříkat soubojem. To by bylo skvělý. Když už říkáš o někom sračky, tak bys měl být schopnej si svoje argumenty obhájit i tváří v tvář tomu, koho pomlouváš. 

Je pravda, že se poslední dobou docela roztrhl pytel se zápasy, když už zápasí i youtubeři.

Mluvíte o zápasu Jake Paula a KSI, že. Paulovi musím nechat, že fakt umí boxovat, je dobrej, ale na takovej zápas bych nikdy naživo nešel. Poslední zápas, na kterém jsem byl, byl Roy Jones jr. versus Mike Tyson, protože jim oběma fandím. 

Sport stranou. Za dekádu, kterou působíte na scéně, jste se stal jedním z nejvlivnějších rapperů naší doby.

Sorry, cože? Teď jsem teda vůbec nerozuměl.

Pardon, tak ještě jednou. Za dekádu, kterou působíte na scéně, jste se stal jedním z nejvlivnějších rapperů naší doby.

Já tomu upřímně rozuměl už napoprvé, ale moje ego si to chtělo poslechnout ještě jednou. 

Tak do třetice všeho dobrého. Za dekádu, kterou působíte na scéně, jste se stal jedním z nejvlivnějších rapperů naší doby. Jaké pro vás byly některé ústřední momenty na scéně?

Připadá mi, že hip hop neustále prochází fázemi. V jedné fázi chtějí všichni znít jako A$AP Rocky, ve druhé zas jako někdo jiný. Tyhle fáze, nebo dejme tomu éry, jsou jako vlny. Když ji chytnete ve správný čas, dokážete se po ní dobře svést. Blbý ale je, když z ní včas nevystoupíte. Pak se těžko dostanete znovu na vrchol. Viděl jsem spoustu lidí jít nahoru a pak prudce dolů. Člověk se toho hodně naučí, když si uvědomí, jak tyhle jednotlivé fáze fungují.

Prošel hip hop za tu dobu nějakou podle vás velice zásadní změnou?

No to teda. Lidi jsou daleko hloupější. 

Posluchači, nebo rappeři?

Posluchači. Jsou hloupí a kvůli nim pak muzikanti dělají hloupou hudbu. Spousta umělců má co říct, ale protože chtějí lidi blbosti, dělají je. Já se ale odmítám takovým trendům přizpůsobovat a mám to štěstí, že moji fanoušci chtějí slyšet, co chci říct. 

Na své poslední desce jste slil dohromady několik hudebních žánrů. Jaký je váš další krok?

Bude ze mě sex symbol. Vytvořím si novou personu, která se bude jmenovat Zelangelo, a budu vypadat sexy a hrát R&B a všichni se ze mě budou moct posrat, jak budu dobrej. Chci udělat pořádný R&B album. Už jsem udělal veškerej hardcore shit a teď udělám R&B desku. Primárně protože takovou ještě nemám, ale hlavně kvůli tomu, že chci na svou show natahat taky nějaký holky. Chci dělat hudbu, která se bude líbit i týpkům, ale chtěl bych to publikum mít půl na půl. Teď tam jsou samí kluci. Chci, ať všichni vidí evoluci mé tvorby. Podívají se na to, jak jsem začínal, a pak uvidí, čím vším jsem prošel. Taky chci začít konečně pořádně zpívat. A taky že začnu. A bude to paráda. 

Seznamte se

Když mu v roce 2012 bylo sedmnáct, vydal Denzel Curry svou druhou mixtape, kterou zaujal členy labelu Odd Future. Rapper Earl Sweatshirt vytvořil hype okolo Curryho tvorby tweetem, ve kterém mixtape vychválil. O rok později Curry vydal debutovou desku Nostalgic.