Obrázek k článku Den, kdy odešel rokenrol. Zemřel legendární Jerry Lee Lewis
| Jarda Konáš | Foto: Profimedia

Den, kdy odešel rokenrol. Zemřel legendární Jerry Lee Lewis

Ve věku sedmaosmdesáti let zesnul ve svém domě Jerry Lee Lewis, rokenrolová ikona, hitmaker, ďábelský pianista a muzikant, který svého času ukázal, že se dá hrát jinak.

K popisu Lewisovy velikosti stačí citovat Eltona Johna, kterému Lewisův hit Great Balls of Fire změnil pohled na muziku: „To bylo poprvé, kdy jsem někoho slyšel vymlátit z piana duši. Little Richard hrál vestoje, ale Jerry Lewis po pianu doslova skákal! Úplně mě to vzalo, že je něco takového možné. Ty nahrávky na mě měly obří vliv, tak byly výtečné! Naučil jsem se tak hrát taky.“  

První písně začal Lewis vydávat v roce 1956. Bylo mu jedenadvacet, ale platil za ostříleného muzikanta. Od dětství hrával po barech v Louisianě, ale procestoval i Texas, Mississippi a další venkovské oblasti, kde se z blues a country pomalu začaly rodit syrové základy rock and rollu.

Jako vyhraný barový muzikant předváděl na svou dobu nespoutané výkony, publikum uváděl do varu nejen svými svižnými hity, ale taktéž ďábelským podáním, kdy tělo osvobozoval od zaběhnutých zvyků. Čím byl Elvis pro tanečníky, tím byl Lewis pro muzikanty, což krásně popsal zmíněný Elton John.

Po skandálu kvůli svatbě se třináctiletou sestřenicí jako hitmaker skončil, rádia odmítala jeho písně hrát a ruce pryč dávali i organizátoři koncertů. Na začátku šedesátek se pokusil o comeback, jeho pozdější nahrávky už ale nikdy nedosáhly podobného úspěchu.

To nic nemění na tom, že hity jako Great Balls of Fire nebo Whole Lot of Shakin‘ Goin‘ On patřily mezi základní kameny rock and rollu a díky své hře byl Lewis považovaný za jednoho z nejvlivnějších pianistů 20. století. A zůstane tak vnímaný navždy.