Obrázek k článku Dárky plné muziky. Radost pod stromečkem udělají Depeche Mode i české devadesátky
| Jarda Konáš | za přispění Lukáše Rešla, foto: Marek Reinoha

Dárky plné muziky. Radost pod stromečkem udělají Depeche Mode i české devadesátky

Tak jako každý rok vám i letos přinášíme tipy, čím pod stromečkem potěšíte každého milovníka hudby. Hudební nosiče, knížky, vstupenky, blbiny. Je to tu všechno.

Boss se vrací

Bruce Springsteen, 28. května, Letiště Letňany, Praha

Článek nelze začít ničím jiným. Bruce Springsteen se po jedenácti letech vrátí do Prahy, což bude bezpochyby jeden z největších koncertů příštího roku. O jeho posledním vystoupení v Edenu si dodnes fanoušci vypráví u piva, protože tehdy byl doslova nezastavitelný a nabídl tři a půl hodiny trvající rockový večírek. Není pochyb, že koncert v Letňanech bude taktéž nezapomenutelný.

 

Syrový Seattle a Laneganovi démoni

Mark Lanegan – Zpívej pozpátku a plač, Host

Zatímco na rozhovory byl Mark Lanegan skoupý, ve svých pamětech Zpívej pozpátku a plač se rozpovídal s odzbrojující upřímností. Na Seattle, v němž v 80. a 90. letech bydlel a zažil vrcholnou éru tamní hudební scény, vzpomíná jako na syrové město, jímž se protloukal v drogovém rauši a následné závislosti. Jak sám přiznal, šlo o nejtemnější etapu jeho života, kdy ztratil skoro všechny přátele i kontrolu nad sebou samým, o to silněji však jeho kniha vyznívá. Originál vyšel dva roky před jeho smrtí, český překlad až letos.

 

Dvoják Depeche Mode

Depeche Mode, 22. a 24. února, O2 arena, Praha

Depeche Mode se vrátí do Prahy, aby po dlouhé době (poslední koncerty se konaly v Edenu a Letňanech) odehráli halové vystoupení. A dají si rovnou dvoják. Letošní open-air koncert potvrdil, že i po smrti parťáka Andyho Fletchera má dvojice Gahan–Gore co nabídnout a dá se předpokládat, že uzavřené prostředí vysočanské haly přinese odlišný, a přesto stejně silný zážitek.

Slash a Myles rozparádí Brno

Slash ft. Myles Kennedy and The Conspirators, 18. dubna, Winning Group Arena, Brno

Pro Brno a okolí to nejspíš bude největší rockový koncert příštího roku, pravděpodobně na něj však dorazí fanoušci z celé republiky. Vždyť slyšet naživo Slashe, to vždycky stojí za to. Jeho tvorba s Mylesem Kennedym je trochu jiná než s domovskými Guns N‘ Roses a po tvůrčí stránce rozhodně intenzivnější, vždyť v rozmezí deseti let tahle parta vydala už čtyři desky. A co teprve, jak jim to funguje na pódiu!

Drsný životopis šéfa

Honza Vedral – Roy Ellis: Šéf skinhead, Rudeboy paradise a OPTIO CZ

První redakční malá domů, ale tahle kniha si to zaslouží. Šéfredaktor Honza Vedral sepsal fascinující paměti Roye Ellise, legendy ska a reggae. Od dětství na Jamajce přes zásadní žánrovou éru v Londýně až po vystupování po světě s řadou muzikantů po rozpadu domovských Symarip, vše je tu popsáno barvitě, zábavně a zároveň poučně i nad rámec příběhu Roye Ellise. Anglofonním přátelům můžete koupit i anglickou verzi knihy.

Tričko s jazykem

Rolling Stones, tričko, Unimerch 

Rocková legenda Rolling Stones přišla v říjnu letošního roku s úchvatnou nahrávkou Hackney Diamonds. Stouni dostali hudební kritiky i fanoušky napříč planetou a potvrdili svůj nesmrtelný status. Takže tohle je dárek na jistotu. Nové album už asi máte a do města, na procházku nebo jen tak na doma se tričko s ikonicky vypláznutým jazykem bude hodit vždycky. A radost udělá každému!

Kytarový superhrdina

Dave Matthews Band, 16. dubna, O2 Universum, Praha

Není to přehnané přirovnání, pro řadu rockových fanoušků je Dave Matthews hudební superhrdina. Jeho hra na kytaru v kombinaci s čistým rockovým zpěvem jsou hypnotizující a do toho má za zády jednu z nejlépe šlapajících doprovodných kapel na světě. Jejich pódiové jamy jsou něco, co se musí slyšet. V Česku možná není pořád za takovou hvězdu jako v zámoří, nicméně i tady mu roste větší publikum: minulý koncert Forum Karlín, teď O2 universum, příště možná klapne i ta O2 arena?

BTS u vás doma? Proč ne!

LEGO BTS Dynamite

Společnost LEGO nevyrábí jen tak sety podle skutečných celebrit a už vůbec ne podle hudebníků, o to víc je stavebnice s K-popovou skupinou BTS jedinečná. Obsahuje jak kompletní boyband, tak hned několik lokací z jejich slavného klipu Dynamite, jehož počet zhlédnutí na YouTube se pomalu blíží neuvěřitelným dvěma miliardám.

Na poměrně malý počet 749 dílků je tu vše důležité – obchod s deskami, zmrzlinářská dodávka i cukrárna s donuty. A najdeme řadu dalších detailů, které si v klipu zahrály, jako například basketbalový koš před stylově počmáranou stěnou. Co si ale budeme povídat, největším tahákem setu je pro sběratele sedm figurek členů BTS v čele se žánrovou hvězdou Jungem Kookem.

S Floydy ve studiu

Pink Floyd – Všechny písně, Slovart

Jean-Michel Guesdon a Philippe Margotin sestavili výpravnou publikaci o studiové práci Pink Floyd. Chronologicky mapují skladbu za skladbou, nahrávku za nahrávkou a podávají k nim rozsáhlý výklad plný zajímavých a málo známých informací. Diskografie Floydů je obsáhlá, a tak se v knize dá narazit i na málo známé rarity a singly, stejně jako na řadu unikátních fotografií. Pro fanouška Pink Floyd jasná volba pod stromeček.

Excentrická party s Die Antwoord

Die Antwoord – 11. dubna, Forum Karlín

Jihoafrická dvojice Ninja a Yo-Landi Vi$$er je pověstná svou výbušnou a elektrizující show plnou elektroniky a hip hopu. Jejich velký návrat na scénu po pětileté pauze je velmi očekávaný. V rámci turné Reanimated, které doplní i nadcházející šesté studiové album Uit De Hemel Gevallen, se Die Antwoord představí v pražském Foru Karlín. Pro fanoušky nevšedního vizuálu a hlučných tanečních beatů je koncert pobuřující dvojice jako dělaný.

Kultovní metaloví inovátoři

Meshuggah – 8. března, Forum Karlín, Obscure Promotion

Málokterá kapela se do historie metalového žánru zapsala tak jako právě švédská experimentální sestava Meshuggah. Jejich polyrytmické struktury tvrdých a nekompromisních metalových ód zásadně ovlivnily další generace kapel, které vyznávají tu nejtvrdší hudební podobu. Svou neskonalou formu skupina potvrdila i na poslední desce Immutable, která vyšla začátkem minulého roku. Svůj unikátní metalový um předvedou 8. března v prostorech haly Forum Karlín a jako podporu si s sebou berou další velká jména z metalového podsvětí, The Halo Effect a Mantar.

Rodovy hity naposledy

Rod Stewart, 3. července, O2 arena, Praha

Na posledním pražském koncertě před sedmi lety měl tehdy jedenasedmdesátiletý Rod Stewart tolik energie, že z pódia do publika pálil kopačáky. Síly ho neopouští, neboť se vrátí do Prahy v rámci turné složeného z jeho největších hitů a coverů slavných kolegů, Tomem Waitsem počínaje a The Pointer Sisters konče. Nicméně to bude svým způsobem rozlučka, Stewart totiž opakovaně prohlásil, že po konci turné pověsí rokenrol na hřebík a hodlá se zaměřit na swing a hraní s big bandem.

Výlet do temných Sudet

Jaroslav Konáš – Město v mlze, Argo

Druhá redakční malá domů, protože letos se nám zkrátka v Headlineru urodilo víc knížek než kdy jindy. Město v mlze je druhá kniha autora tohoto článku, a ačkoli jde o čistou beletrii, ba dokonce žánrovku a folk horor ze Sudet, stejně tam trochu té hudby najdete, Peterem Gabrielem počínaje a Fun Boys Three konče. To už asi k hudebním publicistům patří, že i když se snaží psát o něčem úplně jiném, stejně se jim tam ta muzika dostane.

Na fesťák, kde hraje Keanu…

Rock for People, 12. až 15. června, Hradec Králové

Co si budeme povídat, najít pod vánočním stromečkem lístek na Keanu Reevese je samo o sobě eso. Slavný herec a sympaťák přijede se svou kapelou Dogstar na festival Rock for People, a to ani nepatří mezi hlavní hvězdy. Čekat můžeme Bring Me the Horizon, Avril Lavigne, Pendulum, Parkway Drive, Coreyho Taylora a řadu dalších.

Katherine vzpomíná

Honza Vedral – Katherine: Můj život s Mekym, BizBooks

A třetí letošní kniha z pera Headliner crew, opět šéfredaktora Honzy Vedrala. Navázal na sedm let starou knihu Mira Žbirky – Zblízka a k Mekymu se opět vrátil, tentokrát však skrze vzpomínky jeho manželky Kateřiny Žbirkové. Během sedmatřiceti společně strávených let se odehrálo leccos zajímavého a hodno vyprávění, Mekyho fanoušky potěší i řada nikdy nevydaného raritního materiálu jako osobní fotografie či korespondence.

Návrat zbesilých noviců Kid Kapichi

Kid Kapichi – 27. dubna, Futurum Music Bar, D Smack U

Čtyřčlenná kapela z anglického Hastingsu okouzluje kombinací punku, rocku, indie i alternativy, díky čemuž si vysloužila pozici jedné ze žádaných britských kapel současnosti. Po roce se 27. dubna vrátí do pražského klubu Futurum Music Bar, kde rozpoutají energický chaos. A skalní fandové mohou být obzvlášť nadšení. Britové totiž přijedou s novou deskou There Goes the Neighbourhood, která vychází 15. března. První ukázka v podobě singlu Tamagotchi je jasným důkazem, že jsou Kid Kapichi opravdu ve slušné formě.

Zapalte ohne!

Rammstein, 11. a 12. května, Letiště Letňany, Praha

Co může pod stromečkem fanouška Rammstein potěšit víc než lupeny na koncert? Tuplem po aféře okolo frontmana Tilla Lindemanna, kdy se zdálo, že je budoucnost kapely hodně nejistá. Rammstein daly za pravdu německé soudy a kapela zase vyráží na stadiony. Jejich výjimečné postavení mezi českými fanoušky potvrzuje fakt, že v Letňanech vystoupí dvakrát po sobě. I kdyby počasí nepřálo, návštěvníky i okolo bydlící Pražany čekají dvě horké noci.

Kompletní průvodce hudební Prahou

Radek Diestler – Praha beatová, Academia

V sérii průvodců nakladatelství Academia letos vyšel jeden titul pozoruhodný pro každého, kdo se byť jen mihnul na nějakých pražských akcích a koncertech. Praha beatová je obsáhlý průlet všemi důležitými místy, kde se během posledních sedmdesáti let v Praze hrála muzika, a to od divadelních sálů a hudebních klubů, legálních i ilegálních, až po hospody, kam chodívaly hvězdy československého rocku a undergroundu na pivo. Kniha je rozdělena do kapitol tak, abyste si mohli vždy část Prahy projít najednou a příště vyrazit zase o kus dál. Fascinující čtení odhalující, že beatová hudba, rock a underground byly v Praze doslova na každém rohu, byť řada míst již dávno ustoupila modernímu rozvoji města.

Metalový mejdan

Judas Priest, 29. března, O2 arena, Praha

Legendy britského metalu Judas Priest měly nedávno přijet jako support Ozzyho, což bohužel neklaplo pro zdravotní problémy pána temnot. A tak se jich dočkáme v březnu, kdy přijedou už v roli hlavních hvězd. Ovšem pozor, jako předskokany s sebou berou Saxon a Uriah Heep, další legendy metalu a hard rocku. Tohle bude mejdan hvězd ze staré školy, kde se vyplatí dorazit už na začátek první předkapely.

Vzpomínky na Vojtu Lindaura

Magdaléna Lindaurová – Vojtěch Lindaur: Manitou sin desi, Galén

Pět let po svém skonu se Vojtěch Lindaur, jedna z nejvýraznějších postav tuzemské hudební publicistiky, dočkal první knihy. Nejde však o biografii ani soubor díla, ale o vzpomínky přátel, kolegů a příbuzných. Lindaur dokázal svým přehledem i prací inspirovat druhé, ať už je řeč o vášni pro festival Glastonbury, nebo touhu stát se hudebním publicistou, a letošní publikace jen potvrzuje, jak výraznou osobností české kulturní žurnalistiky byl.

Hašek a neznámý Švejk

Hašek: Výběr z díla světově proslulého spisovatele, Supraphon

Název kompilace může působit sice suše, ale nenechte se tím oklamat. Uvnitř boxu najdete téměř deset hodin skvěle načteného spisovatelova díla. Nechybí samozřejmě stěžejní Švejk v podání Jana Wericha, známý voják se však objeví i v raritních podáních Ference Futuristy nebo Vlastimila Brodského. Nejslavnější knihu pak doplňují sice méně známé, ale stejně vtipné povídky různého data vzniku, načetli je třeba Vojtěch Dyk, Ladislav Frej, Jaroslav Marvan nebo Vlasta Burian. Výtečná kolekce.

Seznámení s Janáčkem

The Many Passions of Leoš Janáček, Supraphon

Leoš Janáček patří nejen mezi významné osobnosti české hudby, ale taktéž mezi naše nejslavnější skladatele ve světě. Patrick Lambert, hudební producent BBC3, sestavil kompilaci z Janáčkova díla tak, aby se s ním každý posluchač seznámil snadno a rychle. I když rychle asi ne, v boxu nalezneme přes pět hodin hudby od klasických suit po lidové motivy. Zajímavé je členění podle témat: rodina, vlastenectví, lidová tradice, ruská literatura. Pro zasvěcenějšího posluchače to moc není, ale jako ucelené seznámení s Janáčkovým dílem funguje kompilace výborně.

Hitmaker Ed Sheeran v Hradci Králové

Ed Sheeran – 27. července, Park 360, Hradec Králové

Jedna z největších hvězd současné populární hudby se k nám vrátí po pěti letech. Jeho vystoupení se uskuteční v rámci Mathematics Tour v prostorech multifunkčního Parku 360 na letišti v Hradci Králové. Tedy na místě, kde se běžně koná festival Rock for People. „Je to pro nás obrovská čest a přelomový milník,“ komentuje pořadatel Michal Thomes. V Hradci se chystá celodenní program, který pod taktovkou jeho týmu bude stát určitě za to.

Všechny Neckářovy hity

Václav Neckář: Osmdesát (Největší hity 1965–2023), Supraphon

U příležitosti zpěvákových osmdesátin vydal Supraphon poctivou kolekci jeho největších hitů. Otevírá ji, jak jinak, Tu kytaru jsem koupil kvůli tobě a pak se přes Stín katedrál i Půlnoční proposloucháme až k letošnímu Snílkovi. Čtyři cédéčka a pět hodin muziky ukazujících, jak obdivuhodné množství muziky za sebou Neckář za ty dekády nechal. Tohle není žádná rychle spíchnutá kompilace pro vánoční trh, ale dobře sestavená mapa jedné obdivuhodné pěvecké kariéry.

Vzhůru do Ostravy!

Colours of Ostrava – 17. až 20. července, Ostrava

Působivý areál Dolních Vítkovic v kombinaci s roky cizelovanou dramaturgií festivalu dělá z Colours unikátní akci, kde si každý něco najde, kromě koncertů například zajímavé besedy či workshopy. Tak proč nedat k Vánocům lístek? Obzvlášť když se i na příští rok rýsuje výtečný program, potvrzení jsou zatím Queens of the Stone Age, Sam Smith, James Blake a kdo ví, jaké hvězdy se k nim ještě přidají?

Konečne zase Alice

Alice Cooper, 17. června, Enteria arena, Pardubice

Americká rocková legenda Alice Cooper se u nás v posledních letech sice už párkrát zastavil s kapelou Hollywood Vampires, ale příští rok konečně přijede sám za sebe. Což je dobře, protože patří mezi zpěváky, kteří ani v pokročilém věku neždímou nostalgii nebo staré hity a na nových deskách přináší další nálože vynikající muziky. Minimálně v případě posledních dvou studiovek Cooper pořádně šlápl do rockových pedálů, což je příslibem solidního rockového večírku.

Diestlerovy devadesátky

Kompletní průvodce hudební Prahou Radek Diestler – Dekáda naplno, 65. pole

A Radek Diestler podruhé – ve své novince s podtitulem „kniha proměn české populární hudby 90. let 20. století“ se vrací do možná nejúrodnějšího a patrně nejvíce vzrušujícího období, které tuzemská muzika zažila. Ve třinácti kapitolách poučeně, a přitom břitce probírá nejen budování gramoprůmyslu, ale i vznik různých scén od těch nezávislých až po taneční. „Byla to výjimečná doba plná výjimečných zážitků. A populární hudba v nich hrála významnou roli, možná naposledy ve své historii,“ píše Diestler. A v tom je řečeno to nejpodstatnější.