Obrázek k článku Čtyři Andělé pro Mekyho Žbirku. Na ceremoniálu překvapil Petr Pavel
| Petra Divoká | Foto: HV, Universal Music, koláž: Headliner

Čtyři Andělé pro Mekyho Žbirku. Na ceremoniálu překvapil Petr Pavel

Album Posledné veci Mira Žbirky proměnilo všechny nominace. Kapelou roku je Vypsaná fixa. Zdeňka Svěráka do Síně slávy uvedl překvapivý host večera, prezident Petr Pavel.

Slavnostní ceremoniál 32. ročníku hudebních Cen Anděl z pražského Výstaviště nabídla v přímém přenosu ČT1. Průvodcem večera byl herec Kryštof Bartoš. Poslední deska Mekyho Žbirky, kterou za něj dokončil jeho syn David, byla úspěšná v kategoriích Album, Sólový interpret a Slovenské abum. Nominaci proměnil i duet Nejsi sám, který David Žbirka v rámci slavnostního večera zahrál za doprovodu kapely svého táty. 

„V kontextu českého a slovenského popu jsou Posledné veci opravdu mimořádná nahrávka. David Žbirka svým odvážným přístupem k produkci ukázal pravdivost motta, kterým se Meky řídil. Že v populární hudbě se často staří učí od mladších. Mekyho klasicky psané písně tu totiž zní povědomě, a přesto úplně jinak,“ komentoval  výsledky  hlasování v tiskové zprávě předseda České hudební akademie (a šéfredaktor Headlineru) Honza Vedral.

Do Síně slávy byl vůbec poprvé uveden specializovaný autor písňových textů. Zdeněk Svěrák zíkal Anděla v prestižní kategorii rok po svém celoživotním kolegovi Jaroslavu Uhlířovi, se kterým napsali řadu písní, které zlidověly. „Každý rok se snažíme o to, abychom legendy vstupující do Síně slávy potěšili nejen jejich uvedením, ale i osobou předávajícího. Bylo nám ctí na andělském podiu přivítat pana Zdeňka Svěráka i pana prezidenta, který se této role zhostil. Je příjemná změna, že je ve vrcholné politice po letech znovu někdo se zájmem o kulturu,“ uvedla producentka Andělů Lucka Hájková k účasti prezidenta Petra Pavla, který se stal jedním z překvapení večera. 

Kromě Mira Žbirky patřila k favoritům letošního ročníku Vypsaná fiXa, která se svými Kusy radosti získala Anděla v kategorii Skupina a v rámci předávání živě zahrála. Na svůj úspěšný singl Buvol navázala kapela úryvkem písně Špinavý záda od Hudby Praha, kterou symbolicky uctila památku v loňském roce zesnulého kytaristy a zpěváka Michala Ambrože. Cenu za Objev si převzal Calin, Sólovou interpretkou se stala Lenny, sošku za nejlepší videoklip získal Lazer Viking za klip k písni Yr Body režisérky Jay Walker.

V kategorii Alternativa a elektronika získali sošku Kalle s albem Under The Black Moss, v kategorii Folk Robert Křesťan & Druhá tráva s deskou Díl druhý. Nejlepší jazzovou nahrávkou je Štěstí od Štěpánky Balcarové, rockovou Grrrotesky od skupiny Insania a rapovou City Park od formace 58G. V kategorii Klasika pak uspělo album Mysterium času symfonika Miloslava Kabeláče, kterou natočil Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Marko Ivanovićem.

Předávání doprovodila živá vystoupení nominovaných interpretů – Lenny, Vypsané fiXy, Prago Union a 58G, prostor dostaly také zpěvačky Pam Rabbit a Rozálie nebo 7krát3, který si přichystal speciální číslo s Unique Orchestra. O vítězích letos podle IFPI rozhodovalo 493 akademiků. 

Ceny Anděl Coca-Cola 2022

Síň slávy
Zdeněk Svěrák

Album
Miro Žbirka – Posledné veci

Skladba
Miro Žbirka (feat. David Žbirka) – Nejsi sám

Skupina
Vypsaná fiXa – Kusy radosti

Sólová interpretka
Lenny - Heartbreak Culture

Sólový interpret
Miro Žbirka – Posledné veci

Objev
Calin – Popstar

Videoklip
Lazer Viking – Yr Body (režie J. Walker)

Slovenské album
Miro Žbirka – Posledné veci

Alternativa a elektronika
Kalle – Under the Black Moss

Folk
Robert Křesťan & Druhá tráva – Díl druhý

Jazz
Štěpánka Balcarová – Štěstí

Klasika
SOČR, Marko Ivanović – Miloslav Kabeláč: Mysterium času

Rap
58G – City Park

Rock
Insania – Grrrotesky