Obrázek k článku Coldplay vydají na podzim nové album. Může být jejich poslední
| Michael Švarc | Foto: Anna Lee

Coldplay vydají na podzim nové album. Může být jejich poslední

Coldplay ohlásili na letošní podzim nové album. Deska s pořadovým číslem deset vyjde 4. října a bude se jmenovat Moon Music. Pro britskou formaci v čele se zpěvákem Chrisem Martinem může jít o vůbec poslední zářez. Kapela totiž dlouhodobě hlásá, že v roce 2025 s psaním muziky skončí.

Stálice britské hudební scény oznámila nové album krátce před tím, než v roli hlavních hvězd vystoupí na festivalu Glastonbury. První singl, nazvaný feelslikeimfallinginlove, vyjde v pátek. Na nahrávce spolupracovali Coldplay se švédským hudebníkem Maxem Martinem, který produkoval už jejich minulou desku Music of the Spheres z roku 2021.

Kapela chce také udělat krok k větší udržitelnosti. Všechny vinyly budou proto vyrobeny z recyklovaných PET lahví, ekologičtější nebudou jen gramodesky, ale i cédéčka.

Oznámení nového alba nicméně vyvolává i otázku, zda půjde o úplně poslední studiovku Coldplay. Kapela už před několika lety oznámila, že v roce 2025 přestane se skládáním hudby, zároveň si však jako finální číslo stanovila 12 desek. „Miluju to, ale je to intenzivní,“ řekl Chris Martin v roce 2021 magazínu NME.

Frontman zároveň vysvětlil, že Coldplay jako kapela neskončí, jen už nebude vydávat novou muziku. Je otázkou, zda britská formace za ta léta svůj postoj přehodnotila, nebo plánuje zbylé dvě desky vydat ještě v příštím roce.