Obrázek k článku Koncerty Cigarettes After Sex v Praze vyvrcholí podzimní melancholie
| Dód | Foto: Ebru Yildiz

Koncerty Cigarettes After Sex v Praze vyvrcholí podzimní melancholie

Americká kapela Cigarettes After Sex navštíví Prahu již po páté. Rozloha jejich koncertních auditorií odpovídá úměrně jejich rostoucí slávě – Z Chapeau Rouge se přes Rock Café a Roxy dopracovali až do O2 universa, kde vystoupí 31. října a 1. listopadu.

Zajímavostí pro pražské fanoušky také zůstává fakt, že kapela poprvé mimo USA koncertovala v roce 2016 právě v Praze. Tehdy se na místo činu vrátila hned po půl roce – tentokrát je návrat o něco hvězdnější a Cigarettes After Sex proto českému publiku naservírují rovnou dva koncerty. Načasování vrcholícího melancholického podzimu za okny nemohlo být přesnější, k jejich hudbě se perfektně hodí.

Jejich nepříliš rozsáhlý repertoár sestávající z několika singlů a tří dlouhohrajících desek, z nichž debutová „Romans 13:9“ je často přehlížena, je provázena nejčastěji slovy jako melancholická, introspektivní, smutná a jemně zamilovaná. Cigarettes After Sex se v průběhu své existence totiž stali skutečně největšími nositeli značky hudebního žánru tzv. dream-popu. Díky svému názvu, cinematicko-ambientní poloze jemného rocku, a především náplni textů promlouvají především k zamilovaným duším. K tomu přispívá i nezaměnitelný jemný hlas zpěváka Grega Gonzaleze.

Dream pop je velmi zvláštní žánr, který vznikl v minulých třech desetiletích, a stojí především na inspiraci jemnou polohou psychedelického rocku a folku a odkazu shoegazových legend jako jsou My Bloody Valentine či Mazzy Star. Hudba Cigarettes After Sex je pak jednoznačně ve velmi pomalých tempech a dalo by se říci, že nese velké svědectví o důležitosti monotónnosti v alternativním rocku.

V posledních letech o sobě dali Cigarettes After Sex vědět především silným singlem Pistol, který i přes v podstatě maximální vytěžení vlastních klišé kapely, dosáhl obrovského posluchačského úspěchu. Minulý rok vydali double singl Bubblegum / Stop Waiting, obě skladby vznikly v roce 2015.

Cigarettes After Sex podle dostupných informací přivezou do Prahy show, při které zazní nejvíce písní z jejich nejslavnější desky Cigarettes After Sex doplněné o pár dalších z neméně věhlasné Cry a singly jako slavný Apokalypse či poslední vydaný Bubblegum. Svojí melancholickou představu o lásce, životě, smutku již brzy opět budou sdílet se zdejšími fanoušky.