Obrázek k článku Cesta znásilněné nebinární dětské hvězdy k heroinu a zpět. Demi Lovato stále provokuje
| Petra Divoká | Foto: Universal Music

Cesta znásilněné nebinární dětské hvězdy k heroinu a zpět. Demi Lovato stále provokuje

Bývalá hvězda dětských seriálů společnosti Disney se na osmé studiové desce nazvané Holy FVCK vrací ke svým poprockovým kořenům. Zhudebnila svůj boj se závislostí.

Jaké bude téma i zvuku alba zpěvačky Demi Lovato bylo zřejmé už od prvního zveřejněného singlu Skin of My Teeth. Zpěvačka naložená ve vaně v něm bojuje se závislostí, jíž ztělesňuje starý odpudivý muž, který se ji snaží znásilnit. A do toho zní energická píseň se zkreslenými kytarami a zřetelnými rockovými kořeny. 

Právě to měla Demi Lovato na mysli, když začátkem roku na svém instagramu uspořádala pohřeb své popové minulosti. Není překvapením, že zpěvačce, která bojuje s bipolární poruchou a od loňského roku se definuje jako nebinární, na albu hostuje britský fenomén Yungblud, pro kterého jsou tato témata typická. Důležité pro jeho zvuk ale bylo i setkání s rockovou kapelou Dead Sara.

Lovato se prý novinkou obloukem vrací k hudbě, kterou chtěla dělat už když o sobě dala vědět jako hvězda kanálu Disney. Poprvé se objevila v roli Angely v seriálu Barney a přátelé. Největším trhákem ale byla role zpěvačky Mitchie Torres v televizním filmu Camp Rock. 

Popularitu spojenou s brzkým začátkem herecké i pěvecké kariéry ale Lovato neunesla. Problémy začaly, když ji dle jejího tvrzení v patnácti znásilnil herecký kolega z Disneyho stáje. Problémy s bulimií začala řešit drogami a  postupně podlehla závislosti na alkoholu, kokainu, cracku, heroinu a dalších opiátech. 

Své zkušenosti z léčebny zachytila v několika dokumentech i písních o pobytech v léčebně. V nejhorším období prý nebyla schopna bez kokainu fungovat hodinu v kuse. V roce 2018 se po šesti letech abstinence dokonce předávkovala opiáty a málem zemřela. Trpkou zkušenost zachytila v písni Sober, ale už v březnu 2021 na sociálních sítích tvrdila, že svou drogovou poživačnost omezila jen na marihuanu a lehké popíjení alkoholu, za což sklidila kritiku.

Téma drog zůstává pro Demi Lovato aktuální i na osmém albu, zatím největší ohlas sklidila píseň, které dala všeříkající název Substance, která vyšla měsíc před albem Holy FVCK.