Obrázek k článku Česko už má jasno. Na Eurovizi vyšle rodačku z Moskvy Aiko
| Lukáš Rešl | s přispěním Honzy Vedrala, foto: Česká televize

Česko už má jasno. Na Eurovizi vyšle rodačku z Moskvy Aiko

Ve finále národního kola diváckého hlasování Eurovize zvítězila zpěvačka Aiko. Do hudební soutěže míří se singlem Pedestal. Online hlasování reflektovalo především hlasy ze zahraničí. Podruhé tak má český reprezentant v mezinárodní pěvecké soutěži spojitost s Ruskem.

O post českého reprezentanta na Eurovizi 2024 se již tradičně poprala sedmička národních finalistů. Do švédského Malmö, kde se mezinárodní soutěž koná v termínu od 7. do 11. května, se podívá zpěvačka Aiko. S pop-rockovým singlem Pedestal předčila druhou zpěvačku Elly a třetí skupinu MYDY. Na detailní výsledky zatím veřejnost čeká.

Podle vyjádření Kryštofa Šámala, šéfa delegace českého eurovizního týmu, se v letošním ročníku národního kola ESCZ sešlo nečekaně velké množství hlasů, konkrétně celých 98 tisíc. Organizátoři přišli také s informací, že čeští hlasující měli podíl na celkovém výsledku v poměru 30 procent. Sedmdesát procent hlasů pak šlo ze zahraničí.

Aiko, rodným jménem Alena Shirmanova se narodila v Moskvě. Vyrůstala v Karlových Varech a na domácí scéně se o ní poprvé začalo mluvit v roce 2018, v souvislosti s její účastí v talentové soutěži Superstar, v níž postoupila až do semifinále. V současné době zpěvačka žije v anglickém Brightonu.

O produkci vítězné skladby Pedestal se postaral britský producent Steven Ansell, který k písni složil také samotnou hudbu. Píseň se na streamovacích platformách objevila již v září letošního roku a do poslední chvíle se nevědělo, zda Aiko bude o Eurovizi soutěžit. Na platformě Spotify má singl něco málo přes 67 tisíc přehrání.

Rozhovor Šárky Hellerové s Aiko si můžete přečíst zde. O úrovni národního kola jsme psali zde

Ruská stopa v české Eurovizi

Loni Českou republiku prezentovala dívčí skupina Vesna, která během soutěže sklidila kritiku, že svou písní propaguje myšlenku sesterství a "panslavismu" a šíří tak ruský narativ. 

Na sociálních sítích následně musela vysvětlovat, že z její strany nejde ani o nevědomou podporu Ruska, kterou v jejich vystoupení řada diváků viděla. Podrobněji o tom na Twitteru psal zpravodaj české televize Andreas Papadopulos.

Podobná situace se opakuje i v případě Aiko. Hned po oznámení jejího vítězství v národním kole se na sociálních sítích objevily spekulace, že postoupila "hlasy z Ruska". 

Už krátce po invazi na Ukrajinu v roce 2022 přitom Aiko patřila mezi ruské muzikanty žijící v Čechách, kteří odsoudili Putinovu válku. Účastnila se i benefičních akcí za Ukrajinu. „Není to válka, kterou chtějí Rusové a je to čistě politická záležitost. Naopak, konají se tam veliké protesty, Rusové riskují a panuje dezinformovanost. Věřím v to, že lidé v Čechách a zbytku Evropy jsou chytří, uvědomují si to a nepřenášejí svou zlost na národ,“ uvedla tehdy zpěvačka pro Headliner. 

Celkové konečné pořadí sedmičky finalistů:

1. Aiko – Pedestal

2. Elly – The Angel’s Share

3. MYDY – Red Flag Parade

4. Tom Sean – Dopamine Overdose

5. Lenny – Good Enough

6. Tomas Robin – Out Of My Mind

7. Gianna Lei – Starlet