Obrázek k článku Čerstvé (z)boží: Chief Bromden chtějí hlučet věčně. Přizvali k tomu Lenku Dusilovou
| Marek Reinoha | Foto: Marek Reinoha

Čerstvé (z)boží: Chief Bromden chtějí hlučet věčně. Přizvali k tomu Lenku Dusilovou

Dva roky po debutovém albu Slunovrat chystá expresivně zběsilá math-rocková kapela Chief Bromden čtyřpísňové EP Noise Forever, které uvedla singlem Linen.

Skupina se na tuzemské hudební scéně pohybuje od roku 2018. Tehdy však začínala jako instrumentální formace bez zpěvu. Měl jsem to potěšení je osobně poprvé zažít na jednom z jejich prvních koncertů v pražském klubu Underdogs´, kde hráli jako support na křtu alba slovenských The Ills. Jejich nápaditá muzika na pomezí chaotického post-rocku a math-rocku výrazně podpořená synťáky a elektronikou tehdy pro mě byla velmi příjemným překvapením. Krátce před vydáním debutového alba skupina rozšířila své výrazové prostředky o zpěv, který je na albu v několika skladbách zastoupen. Přiznám se, že ještě před tím, než jsem desku slyšel, jsem z informace že Bromdeny obohatí zpěv moc nadšený nebyl. Obával jsme se, aby to nebylo kontraproduktivní a zpěv nenaboural již tak dostatečně zajímavé, dynamické a členité kompozice skladeb. Ale mé obavy byly liché. Štěpán Pařízek zbytečně neexhibuje a ctí dynamiku a atmosféru muziky. Funguje to, což se potvrzuje zejména naživo.

Chystané EP kapela nahrála v pozměněné sestavě, změna nastala na postu basáka. Chief Bromden nyní tvoří Štěpán Pařízek (zpěv), Lubomír Příkaský (kytara), Tonda Kropáček (bicí), David Tichý (synťáky) a Honza Čapek (basa) a jejich nová nahrávka, s jejíž produkcí pomáhal Amak Golden, zachycuje období zásadní transformace „Jsme na rozcestí. Kousek od našich hranic zuří agrese a válka, doba pro vydávání hudby by nemohla být podivnější. Nicméně si nemyslíme, že když řinčí zbraně, měly by múzy mlčet. Hudba musí znít a pěkně nahlas. Noise Forever je pro nás svědectví o přátelství a lásce k tvorbě, o silném poutu, díky kterému cítíme odhodlání bojovat za svobodu ducha.“ uvádí k chystanému EP kapela.

Jak bylo shora uvedeno, na pilotním singlu Linen můžeme slyšet zpívat i Lenku Dusilovou, která svoji přízeň kapele a své pocity ze spolupráce vyjádřila těmito slovy: „Chief Bromden jsou výtečná charismatická kapela se super talentovanými pokornými hudebníky. Přizvání ke spolupráci jsem přijala okamžitě bez váhání hned po jejich koncertě, na kterém mě jejich energie, aranže a zvuk totálně odstřelili. Nové EP, na kterém je mi ctí zazpívat si ve skladbě LINEN se Štěpánem Pařízkem, bude pro náročnějšího posluchače nepochybně kvalitní hudební dobrodružství. Tak to mám ráda.” Již ze singlu je patrné, že nahrávka bude údernější a přímočařejší než debutové album. Zvuk bude surovější a pevněný nepříčetnými noiseovými strukturami. Určitě je na co se těšit.