Obrázek k článku Čerstvé (z)boží: Zpěvačka vycházející slovenské hvězdy Tolstoys tančí sama
| Marek Reinoha | Foto: Samuel Alex Petráš

Čerstvé (z)boží: Zpěvačka vycházející slovenské hvězdy Tolstoys tančí sama

Klidnou sílu feministického poselství vyzařuje klip k singlu Gentle, který předznamenává druhou desku zajímavé slovenské kapely. Album Mirror Me vyjde již v únoru.

Tolstoys je šestičlenná kapela v čele se zpěvačkou a skladatelkou Elou Tolstovou a baskytaristou Michalem Smetanou a současné době je rozkročená mezi Bratislavou, Prahou a Berlínem, a je jednou z nemnoha skupin, kterým se podařilo rozvířit hladinu slovenské hudební scény již na začátku své kariéry. Prezentuje se klidnými dreampopovými písněmi, jejichž síla vychází zejména z uhrančivého a citlivého zpěvu a zasněných melodií. Akustické pasáže se přirozeně prolínají s klávesovými plochami a příjemná melancholie s energickými rytmy. Jak napovídají dosud vydané singly, album Mirror Me bude hudebně vyzrálejší, než debut Botanika z roku 2017. Bude daleko víc groovy, více rytmické a bude na něm víc basy.

Singl Gentle, jenž vyšel 22. ledna, navazuje na songy Describe My Name, Chýbanie, Skin Hunger (We Are Human Beings) a Cigarette Tongue, které s přesným dvouměsíčním rozestupem vycházely od 22. května 2021. Všech pět bude součástí připravovaného alba, které vyjde 22. února u vydavatelství Slnko Records. Novinka bude mít v track listu nového alba speciální místo, jelikož po zvukové stránce i z hlediska feministického poselství představuje základní esenci celé desky.

Píseň Gentle pojednává o ženě, která najde a uvědomí si svoji sílu a sebelásku prostřednictvím akceptování vlastního těla. Je o křehkosti duše mladé ženy a zároveň jejím plném odhodlání převzít zodpovědnost za vlastní vztahy, emoce a identitu. Podává zprávu o tom, že citlivost, jemnost, ženskost a vnitřní síla, či odhodlání se nevylučují. A tvrdí, že i silné ženy od svého partnera potřebují něžnost a pochopení.

Na klipu k singlu Gentle zpěvačka a skladatelka Ela Tolstova spolupracovala s tanečnicí a choreografkou Lucií Ginger Molčányiovou.Inspirací jim byly silné ženské osobnosti. Zejména Kate Bush, která se v tanečních klipech vždy objevuje sama, bez backup profesionálních tanečníků, kteří by zakrývali její nedostatky. A přestože Ela není tanečnice, rozhodla se zatancovat choreografii v klipu zcela sama a ukázat divákovi naplno svoji sílu a zároveň zraniteľnosť. Pří přípravě na natáčení zpěvačka absolvovala čtyřměsíční přípravu plnou intenzivních tréninků a práce s vlastním tělem. „Při tancování s Ginger jsem se snažila najít svou ženskou sílu, sebedůvěru a odvahu, učila jsem se za svůj projev nestydět, říká Ela Tolstova, která podobně jako mnoho dívek v jejím věku, bojuje se sebeláskou, akceptováním vlastního těla a sexuality. Klip citlivé zaznamenala studentka FAMU, kameramanka Kristína Kůlová.