Obrázek k článku Čerstvé (z)boží: Pam Rabbit vtrhla na scénu s vtipem i vražedným plánem. Neztratí se
| Marek Reinoha | Foto: Championship Music

Čerstvé (z)boží: Pam Rabbit vtrhla na scénu s vtipem i vražedným plánem. Neztratí se

Hudebnici Pam Rabbit fascinuje způsob, jakým funguje lidská představivost. Ta její dala vzniknout skvělému debutovému EP s názvem Mom, I’m Lost!

Pam Rabbit, vlastním jménem Pamela Narimanian, je zpěvačka, skladatelka a textařka arménského původu narozená a žijící v Česku. Její dědeček byl gruzínský zpěvák, a byl to právě on, kdo ji přivedl k hudbě. A láska k hudbě zase přivedla ji až na konzervatoř Jaroslava Ježka. V roce 2018 o sobě dala vědět jako vokalistka Mikolase Josefa, se kterým vystoupila na Eurovizi 2018 v Lisabonu. Bojů v národním kole Eurovize se zúčastnila i v letech 2019 a 2020 ale již sólově.

Před několika dny vydala debutové EP, na kterém v sedmi písních s humorem a ironií sobě vlastní odkrývá myšlenky a strasti sebe i svých vrstevníků. Název dal épéčku titulní singl Mom, I`m lost z dubna loňského roku, ve kterém porovnává snové představy o úspěšném životě se smutnou realitou a zoufá si „Mami, jsem ztracená!“. Kromě Mom, I´m lost nahrávka obsahuje ještě další dvě písně vydané již loni. Konkrétně halloweenskou, strašidelnou, leč s humorným podtextem, Ve starym domě (jedinou s českým textem) a přidrzlou We’re All Gonna Fly říznutou punk rockem, která vznikla ve spolupráci s Benem Cristovao. 

Najdeme na něm však i nové skladby. Napřiklad píseň Pull the Trigger, kterou zpěvačka vysvětluje následovně: „Jde o humorně pojatý song o dívce, která se rozhodne zavraždit svojí bývalou lásku. Zní to morbidně, ale pojala jsem to s určitým teatrálním humorem a nadsázkou.“ Nebo baladu Lullaby, ve které zpívá jen do klavíru. Zde přiznává inspiraci v Bohemian Rhapsody od Queen.

Texty skladeb si píše Pam sama, a jak uvádí, jsou pro ni zábavným způsobem komunikace s okolím. Inspiraci pro ně hledá jednoduše brouzdáním po internetu. „Jednou jsem ve škole dostala za úkol vytvořit přednášku o lidské imaginaci. Tenhle obyčejný domácí úkol mi změnil pohled na moji tvorbu. My jako lidé neumíme vymýšlet nic nového, ale náš mozek si pamatuje vjemy a vytváří mezi nimi nová spojení. Od doby, co tohle vím, brouzdám někdy hodiny na internetu a jen tak vědomě nasávám, co vidím,“ popisuje.

O hudební produkci se postaral Filip Vlček ze skupiny John Wolfhooker, se kterým Pam spolupracuje pravidelně. Výjimku tvoří pouze píseň Little Boy, na které zpěvačka spolupracovala s Enthicem, který stojí i za soundem Adama Mišíka.

Debut se hodně povedl, je to pestrá nahrávka s moderním zvukem a produkcí a Pam se na ní představuje v různých hudebních polohách. Bude zajímavé sledovat její další vývoj. Určitě o ní ještě uslyšíme.