Obrázek k článku Čerstvé (z)boží: Malé naděje velmi nadějného dua Bloome
| Marek Reinoha | Foto: Magdaléna Vojteková

Čerstvé (z)boží: Malé naděje velmi nadějného dua Bloome

Pražské elektropopové duo Bloome, tvořené Martinem Fejfarem a Kristine Jandečkovou, jsem v lednovém čísle zařadil mezi 50 nadějí české hudby pro letošní rok. A vždy mě potěší, když někdo naděje do něj vložené nezklame. A Bloome rozhodně nezklamali. Naznačuje to alespoň nový singl the light.

Bloome na sebe upozornili v roce 2019 debutovým EP Crossroads a za dobu své existence se posunulo od akustického soundu popovějším směrem. Ve spolupráci s Lukášem Kostkou (Sergeant Jammer), který se staral o mix a Bojanem Bojicem (Tea Sofia), který zase o mastering, vydali v roce 2020 letní náladovku v disco rytmu Let It Go, která vystihuje bezstarostnost pozdních letních večerů strávených na pláži, a následně ještě příjemný track Bad Love Enemy.

Jejich hudba je i přes svoji popovost pokorná, příjemně nostalgická a prostá manýrů, což potvrzuje i nový singl the light. „Ponoř se do modra v mých očích, ukážu ti odstíny světa, ze kterého jsem stvořen, uvidíš všechny mé lži a veškerou pravdu, která zůstane nezapomenutá, nevysvětlená“ začíná text songu, který je zpovědí někoho, kdo není úplně ukotven, posbírán, ale je stále v naději. A takové ty malé naděje budou ústředním tématem celého EP, které se bude jmenovat gone, gone a vyjde na podzim.

EP nahráli a smíchali sami ve dvojici ve svém domácím studiu s cílem dosáhnout více analogového zvuku než u předcházejících nahrávek a jak sami uvádí, tak práce na něm nebyla pouze zábavou, ale i terapií. Výsledkem bude jejich zatím nejosobnější sdělení. Masteringu se ujal Chris Pavey z Cambridgeshiru v Anglii. Spolupráci s ním si Bloome hodně pochvalují. Na facebooku uvedli „po dokončení mixu jsme vše poslali do Anglie modlili se, aby nám songy vzal. Chris nejen, že nám bleskurychle odepsal, že se mu skladby i mix moc líbí, ale nabídl nám i pomoc s kontrolou případných nepřesností. S takhle vřelým a laskavým přístupem jsme se dosud nesetkali a je to přesně to, co začínající a nezávislí hudebníci potřebují slyšet. Týden na to nám přišli mastery celého EP a byly naprosto skvělé a zněly přesně tak, jak jsme chtěli.“

Doufám, že se vám singl bude líbit stejně jako se líbil Paveymu a jako se líbí mě.

Sledujte Bloome na Facebooku.