Obrázek k článku Čerstvé (z)boží: Laokoon pročistili své beaty a vznikl jiskřící hiphopový Šperk
| Marek Reinoha | Foto: Marek Reinoha

Čerstvé (z)boží: Laokoon pročistili své beaty a vznikl jiskřící hiphopový Šperk

O elektronickému duu Laokoon jsme psali v roce 2020 při příležitosti vydání jejich debutového eponymního alba v rubrice Lokál. Uplynuly téměř dva roky a venku mají čerstvé druhé album nazvané Šperk.

Laokoon tvoří rapper Mikuláš Hamerla a elektronický ekvilibrista Jiří Machů, kteří společně produkují zajímavou tepající industriální elektronickou hudbu postavenou na propracovaných živočišných beatech a intenzivní chytlavé recitaci dadaistických českých textů, jež čerpá inspiraci v experimentálním rapu. Pro zmíněný článek v rubrice Lokál mi tehdy Jirka řekl: „Prostě nechceme jen sekat strojové beaty a říkat do toho sračky.“ Toho se drží i na novinkovém albu. Pořád ten hip hop dělají trochu jinak a dělají ho hodně dobře.

Nové album původně vznikalo jako EP, které mělo vyjít už loni. Těsně před dokončením a odevzdáním na mastering však shořelo společně s Jirkovým harddiskem. Kapela musela začít od nuly a EP se rozrostlo na album. Dostalo název Šperk, jenž je inspirovaný fotkou jakési cukrovinky, na kterou nalézají mravenci. Ty mravence dali Lakooon i na cover alba. Nasázeli jich tam 12, tedy stejný počet jako je tracků na albu, a všechny je nechali Markétou Staňkovou zhmotnit do vizuálu desky.

„Obsahově se album poměrně pročistilo. Je to taková naše srozumitelnější verze než ta, kterou jsme prezentovali doposud. Osobně jsem nacházel inspiraci v textařině u interpretů jako Aaron Cartie a Tobi Lou, sladší a tvrdší bars bylo třeba ještě pocukrovat a ohřebíkovat. Nahrávání bylo hodně fajn. Asi pětkrát jsme zaběhli domů za Ivo Lorencem (Science Killer, Beps´n´Johnnies) do něčeho, co jsme pak začali nazývat KNP studio, a následně jsme strávili skoro každý večer během tří týdnů na bytě u Jakuba Šotoly, kde se vyráběl finální zvuk. Takže album vlastně vzniklo ve třech brněnských bytech, nikde jinde,“ řekl mi ke vzniku alba Mikuláš.

Laokoon na Šperku hudebně pokračují v tom, co započali na debutu, ale jak řekl Mikuláš, hodně svoji tvorbu pročistili. Beaty jsou sofistikovanější a texty, přestože si ponechávají nádech dadaismu, jsou dle mého názoru přímočařejší a neobsahují tolik metafyzična. Tracky jsou však opět propracované a dotažené do každého detailu a při poslechu se třpytí jako precizně opracovaný drahokam. A stejně tak září na tuzemské hiphopové scéně i Laokoon.

Album vyšlo 18. března na digitálních platformách a v limitované edici 30 kusů i na průhledném vinylu. Předcházely mu singly Kink a Montáž opatřené klipy.