Obrázek k článku Čerstvé (z)boží: Pozoruhodní Ponyhenge se inspirovali Fleetwood Mac. Vzali je do devadesátek
| Marek Reinoha | Foto: Marko Iglić

Čerstvé (z)boží: Pozoruhodní Ponyhenge se inspirovali Fleetwood Mac. Vzali je do devadesátek

Emily Brandi je německá herečka, filmařka a hudebnice, která žije už několik let v Praze, a která se svojí dreampopovou muziku plnou silných melancholických nápěvů vydává a na živo prezentuje pod jménem Fourtuna. Ve své nové kapele Ponyhenge spojila síly s Lazer Vikingem. A výsledek stojí za pozornost.

Kapelu Ponyhenge vedle Emily tvoří ještě Jakub Kaifosz aka Lazer Viking, Martin Drahoňovský, Juraj Ondrejka, Michal Budinský a Táňa Lvovská, takže je to už na pohled docela nesourodá skupina muzikantů. Ale právě z té nesourodosti pramení, že se ve zvuku skupiny potkává dream-folkové písničkářství Fourtuny s nekonvenčním přístupem Lazer Vikinga, garážovou syrovostí Wild Tides nebo Genuine Jacks a popovou citlivostí Táni Lvovské.  Výsledek zní kompaktně, ale značně se přitom odlišuje od dosavadní tvorby všech zúčastněných. Fourtuna zůstane nadále mým sólovým projektem, se kterým budu pokračovat ve vlastní produkci dream-popových písní, které budou znít spíše jako mé již vydané sólové EP,“ potvrzuje Emily, že jde o dva odlišné světy.

„Ponyhenge bude spíše alt-rockově orientovaná skupina, něco jako kdyby se Fleetwood Mac převtělili do indie kapely z 90. let. Inspirací pro psaní písní jsou určitě umělci jako Lana Del Rey, Weyes Blood nebo i folkovější zpěvačky jako Laura Marling, Angel Olsen nebo First Aid Kit. A co se týká aranží, myslím, že se přikláníme spíš k pop rocku 90. let, klasickému rocku 70. let a dokonce i k surf rocku,“ popisuje Emily tvorbu kapely. 

A řečené potvrzuje již první vydaný singl Colors, což je do jisté míry opulentní chamber-popová balada, ve které zaujme symbióza tajuplných syntezátorových ploch, nekompromisních fuzzových kytar a mrazivě dokonalých vokálů. Přestože jsou ve skladbě slyšet odkazy na klasiky žánru, tak ji nelze upřít svěží minimalistickou produkci a zvuk na úrovní současných trendů americany. A právě to z kapely poskládané z hudebníků, kteří na tuzemské scéně nejsou tak úplně nováčky, dělá opravdu čerstvé a svěží jméno, které má potenciál zarezonovat.

Nejen song Colors, ale veškeré další skladby, na kterých kapela v současnosti pracuje, skládá a veškeré texty píše Emily. Zbytek kapely se spolupodílí na tvorbě aranží a finální produkce ve studiu je ve zkušených rukách Lazer Vikinga. Nový materiál by Ponyhenge chtěli vydat ještě letos a na podzim, plánují odehrát několik koncertů. Máme se tedy určitě na co těšit.