Obrázek k článku Čerstvé (z)boží: Black Holes oživili příběhy o své generaci elektronikou
| Marek Reinoha | Foto: Adéla Jalovecká

Čerstvé (z)boží: Black Holes oživili příběhy o své generaci elektronikou

Pražské duo Black Holes není čtenářům Headlineru neznámé. Karel Buriánek o jejich singlu Liquid Silver v rubrice Feedback napsal: „Slušný holčičí zpěv, aranže, nápady, drive, bicí, basa hraná jako kytara, všechno. Na Ponton s nima.“ A pak na Headliner Pontonu skutečně i zahráli. Nyní Black Holes do své hudby přidali elektronické prvky, vydali singl Not Far Away a chystají nové album.

Black Holes tvoří zpěvačka a baskytaristka Kateřina Nikola a bubeník Martin Beneš. Poprvé o sobě dali vědět v roce 2019 debutovým albem No Silver Lining. Sázeli na něm na úderné bicí, nekompromisní basu a melodický zpěv a prokázali, že i s málem ingrediencí jde vytvořit hutný a naléhavý zvuk, který v kombinaci s téměř popovým zpěvem umí zaujmout.

Nyní se duo vrací s novým soundem obohaceným o elektronický element, který však nedominuje, ale dává jejich syrovosti a hutnosti nový nevyzpytatelný prostor. „Máme rádi hodně žánrů a rádi zkoušíme nové věci. Nechtěli jsme ustrnout na místě, ale jít dopředu. Posouvat hranice toho, co lze zahrát ve dvou naživo, bylo možné jen do určité míry. Cítili jsme, že ten potenciál jsme vyčerpali, tak jsme přemýšleli, co dál a logicky došlo k tomu, že si pomůžeme elektronikou,“ vysvětlil Martin.

Singl Not Far Away je ochutnávkou chystaného nového alba a pojednává o tom, že nelze marnit čas a je třeba si užívat přítomného okamžiku. Když přítomnost promarníme, už se nikdy nebudeme moci vrátit. „Hudebně i textově je to rozdělené tak, že sloky jsou paralýzou ze zjištění, že je času málo, a zatímco o tom člověk přemýšlí, tak pořád utíká. V refrénech je pak vyjádřeno smíření s tím, že to tak prostě je a nic s tím neuděláš. Naše songy nemají jen jedno ústřední téma, ale je jich vždy několik, která se větví jako příběh. Takové bude i album. Uslyšíte na něm příběhy o tom, jak jsme se cítili a co jsme prožívali my, naši kamarádi a naše generace v době, kdy jsme desku psali. Veselé to zase nebude.“ upřesňuje kapela.

První singl Black Holes natočili v ústeckém Tajném studiu. Ve spolupráci s Janem Brambůrkem zde vzniká i celé chystané album. „Jsem ráda, že jsme se našli s Honzou Brambůrkem, kterému jsme pustili demáče a on přesně pochopil o co nám jde. Dotáhnul naše nápady z hlediska zvuku a mixu a novou desku i produkuje. Navíc jsme si s Honzou skvěle sedli a určitě budeme dál spolupracovat.” pochvaluje si spolupráci Kateřina. Album je stále ještě ve stádiu vzniku a mělo by být vydáno na začátku roku 2022. „Konkrétnější zatím nebudeme. Víme, jak to s plány často dopadá. Zatím máme hotový další singl s klipem. Bude se jmenovat Dispossessed, tedy Vyděděnec a vyjde 11. ledna 2022,“ řekl mi o plánech kapely Martin. Takže se v příštím roce máme na co těšit.

Novinky o Black Holes sledujte na jejich Facebooku