Obrázek k článku Čerstvé album Korben Dallas značí novou éru. Dočkáme se tance i tuleňů?
| Šárka Hellerová | Foto: Lousy Auber

Čerstvé album Korben Dallas značí novou éru. Dočkáme se tance i tuleňů?

Slovenská skupina Korben Dallas vydala album Deti rýb, jehož název je inspirovaný znamením zvěrokruhu maminek členů kapely. Desku pokřtí 17. března v pražském Jazz Docku.

„Dá se zde slyšet soul, Bowie, francouzský film, taneční klub ve tři ráno nebo ryba lapající po dechu - a to vše podané hravou formou, zasazené v obrovském, členitém prostoru,” říkají Korben Dallas o novince, o níž se dá říct bez obav z nadužívání toho slova, že je pestrá.

Ironií osudu se pouze maminka kytaristy Ľuboslava Petrušky narodila v jiné konstelaci hvězd a právě on sestavu krátce po nahrání sedmého studiového alba opustil. Korben Dallas tak nyní tvoří zpěvák a kytarista Juraj Benetin, baskytarista Lukáš Fila a bubeník Igor „Ozo“ Guttler. Odchod čtvrtého člena klade před zbytek dlouhodobě sehraného kolektivu nové výzvy. S Korben Dallas jsme se potkali v pražském klubu Jazzdock, kde budou za měsíc křtít album, abychom je probrali. Celý náš rozhovor vyjde v březnovém Headlineru.

Vzhledem k době vzniku alba Deti Rýb se muzikanti nepotkávali ve studiu, většina nahrávek vznikla v domácích podmínkách. Každý nahrával své party sám.  Producentovi Tomášovi Slobodovi, frontmanovi skupiny Le Payaco, se však podařilo vytvořit celek, při jehož poslechu by vás nic podobného nenapadlo. „S malými výjimkami jsme opravdu nahrávali individuálně. Některé obývákové stopy jsme později přehrávali ve studiu, ale devadesát procent zůstalo tak, jak jsme je dodali a v jeden organický zvuk vše spojil producent,“ přiznává Lukáš Fila, který je autorem textů. „Děláme typ hudby, u které by se to snad ani nemělo prozrazovat, protože je určená k tomu, aby dýchala životem. Ale myslím, že jím nahrávka nakonec dýchá, tak věřím, že si můžeme dovolit prozradit, že jsme se všichni tři najednou ve studiu snad doopravdy tentokrát nepotkali.“

Odchod jednoho člena znamená především nutnost nového koncertního pojetí skladeb a přehodnocení programu. „Tím, že je nás méně, je třeba, aby každý nějakým způsobem přidal.  Já musím v nové sestavě zpívat a hrát o dost víc než dřív. Jsme teď tři, ale já to cítím, jako kdybych měl o polovinu víc práce,“ přiznává frontman kapely. „Jsem rád, že se kluci nebojí výzev a trochu mi ten tlak odlehčují. Kytara je v hudbě harmonická složka, která dělá hrozně moc a teď máme jen tu moji. Plánujeme to různým způsobem kompenzovat, aby náš zvuk zůstal bohatý,“ dodává s tím, že ta změna není jen negativní. Kapela prý díky ní najednou zase víc cítí, že žije.

Zároveň s albem Korben Dallas představili videoklip k singlu Zapadáme, který označují za svou první pořádnou taneční písničku. Hvězdou klipu je bubeník Igor „Ozo“ Guttler, jehož křepčení při cestách po Slovensku natočila na mobil jeho manželka. „Já a tanec, to je trochu spojování nespojitelného. Něco jako kdyby mi někdo řekl, že zítra půjdu hrát basketbalový zápas. A já bych řekl, jasně, jen mi řekněte, co mám dělat. Tancovat absolutně neumím, ale to je právě výzva,“ směje se Guttler a odmítá, že by dostal klip na starosti tak trochu za trest. „To zase ne,“ brání se. „Mám kolegu profesionálního tanečníka. Opravdu dře a má léta zkušeností. Když nám něco pro zábavu předváděl, vždycky jsem mu říkal, že to nic není, ať sleduje mě a začal jsem mrskat nohama. A v jeho očích jsem viděl uznání. To bylo jasné znamení, že dokážu ty jejich pohyby předvést taky. Dokonce mám pocit, že tanečníci cítí k mému výkonu respekt a občas zkoumavě koukají a přemýšlí, jak to dělám.“

Juraj Berentin prozrazuje, že už se v kapele bavili o tom, zda by tanečnímu talentu bubeníka neměli dát v nové éře, kdy kapela po čase opět funguje ve třech, víc prostoru. Lukáš Fila hned přichází s dalšími nápady jak vystoupení Korben Dallas posunout dál: „Tuleni balancující s míčky na nose? Žonglování? Líbila by se mi lukostřelba. Jura bude mít na hlavě jablko,“ brainstormuje baskytarista.

Deti Rýb vychází tři roky po předcházející Bazén a dva roky po EP Konečně, které Korben Dallas nahráli s Anetou Langerovou. Album pokřtí 17. března v pražském klubu Jazz Dock David Koller.