Obrázek k článku Zpěvák Anti-Flag na útěku. Po žalobě ze zneužívání prodal dům a opustil Ameriku
| Lukáš Rešl | Foto: Petr Klapper

Zpěvák Anti-Flag na útěku. Po žalobě ze zneužívání prodal dům a opustil Ameriku

Justin Sane uprchl ze Spojených států. S informací přišel deník Pittsburgh City Paper na základě výpovědi právníka jedné z obětí. Stalo se tak poté, co byl zpěvák populární americké skupiny obviněn z napadení více než desítky žen.

Informace sdělil právník Zachary McConnell ze společnosti McAllister Olivarius, která zastupuje jednu z domnělých obětí sexuálních útoků - Kristinu Sarhadiovou. „Víme, že Geever opustil zemi. Nevíme ale, kam odjel,“ řekl McConnell. Podle předchozích prohlášení advokátní kanceláře měl Justin Sane (rodným jménem Justin Cathal Geever) údajně prodat svůj dům v Pittsburghu a následně převést své úspory do banky v Irsku, kde má rovněž občanství. Spekuluje se proto, že Sane zamířil právě tam.

Právě Sarhadiová odstartovala sérii obvinění vůči bývalému frontmanovi politicky angažované punkrockové skupiny, když v červenci minulého roku v podcastu Enough nepřímo tvrdila, že ji Sane v roce 2010 zneužil. Anti-Flag se následně den poté rozpadli. V listopadu pak Sarhadiová podala žalobu, která kromě zpěváka směřovala i na společnost Hardword Distribution - distribuční pobočku vydavatelství A-F Records, které si Anti-Flag založili již v roce 1997.

Žaloba Sarhadiové tvrdí, že ostatní členové Anti-Flag o zneužívání věděli. „Mimo zraky veřejnosti čtyři bývalí členové Anti-Flag podnikli extrémní kroky, aby se vyhnuli odpovědnosti, spravedlnosti a znevážili zkušenosti nesčetných žen, kterým ublížily jak zločiny jejich zpěváka, tak jejich vlastní spoluvina,“ zní v prohlášení.

Přibližně dva měsíce poté, co Sarhadiová prolomila mlčení, zveřejnil časopis Rolling Stone článek, v němž podobná tvrzení uvedlo i dalších dvanáct žen. Sane na to konto na svém Instagramu zveřejnil prohlášení, ve kterém obvinění odmítl. Zbytek skupiny se vůči kapelníkovi vymezil a jeho chování odsoudil.

V současné době obdržela plnou moc k právním záležitostem Sanea jeho sestra Mary Geeverová. Advokátní kancelář Crivella West, ve které údajně pracuje, prozatím nevydala žádné prohlášení.